Aantal asielaanvragen in EU is afgelopen 5 jaar meer dan verdubbeld

Het aantal asielaanvragen in de Europese Unie is de afgelopen vijf jaar meer dan verdubbeld. Maar niet elk land krijgt evenveel aanvragen van asielzoekers. Dat blijkt uit cijfers van Eurostat, het officiële Europese bureau van de statistiek.

In 2010 vroegen 260.000 mensen asiel aan in één van de 28 Europese landen. Vorig jaar was dat al aangegroeid tot meer dan 620.000 of 2,4 keer meer asielaanvragen op amper vijf jaar tijd. Maar sommige Europese landen zijn bij asielzoekers een pak populairder dan andere.

Op nummer 1 staat Duitsland met bijna een derde van alle aanvragen in de Europese Unie. Daarna volgen Zweden met 13 procent en Italië met 10 procent.

Helemaal onderaan de lijst bengelen Slovakije met amper 0,05 procent van alle Europese aanvragen en rode lantaarn Estland met 0,02 procent of welgeteld 155 aanvragen. Ter vergelijking: bij ons land klopten vorig jaar bijna 23.000 asielzoekers aan of een kleine 4 procent van alle Europese aanvragen.