Al meer dan 50.000 boot­vluchtelingen gestrand in Italië

Dit jaar zijn al meer dan 50.000 bootvluchtelingen gestrand in Italië. Dat is 10 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. In totaal ving het land vorig jaar 170.000 migranten op die van over de Middellandse Zee kwamen. Dit weekend alleen al werden 4.000 vluchtelingen op zee gered. Intussen zeggen een aantal politici uit Noord-Italië dat ze geen nieuwe migranten meer willen opvangen. Volgens hen is de maximale opvangcapaciteit bereikt.
Een jonge bootvluchteling die werd opgepikt door de Duitse marine komt aan in Palermo.

Vandaag nog moest het Britse transportschip de HMS Bulwark zo'n 500 mensen verspreid over 4 boten redden.

"Een helikopter merkte 4 boten in nood op en de HMS Bulwark werd erop uitgestuurd", laat het Britse ministerie van Defensie weten. Volgens de BBC ging het om rubberboten -met geen enkele reddingsvest aan boord- en een houten boot (foto). Bij de vluchtelingen waren ook zeker 8 zwangere vrouwen, die naar ziekenhuizen worden overgebracht.

©NEWSPIX INTERNATIONAL

Op naar de 200.000

Gisteren schoten ook Italiaanse, Duitse en Ierse marineschepen in actie. Toen werden 3.500 migranten gered. Zij zaten op elkaar gepakt op 6 rubberboten en 9 vissersboten, op 70 kilometer van de Libische kust.

Volgens de Italiaanse Organisatie voor Migratie lieten dit jaar al 1.800 migranten het leven bij de oversteek, maar wellicht ligt dat aantal hoger. Bij de grootste -tot hier toe bekende- ramp kwamen in april 800 vluchtelingen om. Zij kwamen uit Syrië, Eritrea en Somalië en vertrokken vanuit de Libische hoofdstad Tripoli.

De Italiaanse regering verwacht dat er dit jaar in totaal 200.000 bootvluchtelingen in Italië zullen stranden. Ook Griekenland vangt duizenden migranten op.

Duits schip brengt Libische vluchtelingen veilig naar Sicilië: