Belgische gerecht start onderzoek naar spionage door Duitsland

Het Belgische gerecht start een onderzoek naar jarenlange spionage door de Duitse inlichtingendienst BND. Dat schrijft De Tijd en bevestigt het federaal parket.
BELGA

De BND, een van de drie geheime diensten van Duitsland, ligt al sinds begin mei zwaar onder vuur. De Duitse pers onthulde toen namelijk dat de inlichtingendienst op verzoek van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA jarenlang buitenlandse overheden zou hebben afgeluisterd.

Later maakten het Oostenrijkse parlementslid Peter Pilz en Groen-Kamerlid Stefaan Van Hecke meer details over de afluisterpraktijken bekend. Daaruit bleek dat de BND in totaal 255 internetverbindingen (134 lijnen van en naar Europese landen en de rest van en naar 33 niet-Europese landen) zou hebben afgetapt. In ons land zou het om 15 verbindingen gaan, waaronder tien van Belgacom.

Onderzoek

Volgens De Tijd heeft het federaal parket afgelopen vrijdag beslist om een onderzoek te starten. Als de aanwijzingen van spionage door het onderzoek worden bewezen, heeft dat niet alleen strafrechtelijke gevolgen voor de verantwoordelijken, maar ook voor de relaties tussen België en Duitsland.

Vorige week zei minister van Telecom Alexander De Croo (Open VLD) nog dat het "opmerkelijk" zou zijn als het inderdaad klopt dat Duitsland België heeft bespioneerd. "Zelf reageerde de Duitse bondskanselier Angela Merkel erg scherp toen bleek dat de Amerikaanse inlichtingendienst haar telefoon had afgeluisterd", aldus De Croo toen.

"Geen bedrijfsspionage"

De Amerikaanse viceminister van Binnenlandse Veiligheid, Alejandro Mayorkas, zegt intussen dat de NSA met de hulp van de BND niet aan bedrijfsspionage gedaan heeft. "We hebben geen economische spionage gepleegd die Amerikaanse bedrijven een economisch voordeel zou opleveren. Dat is niet onze aanpak", aldus Mayorkas. Volgens hem ging de samenwerking met BND alleen over "vragen van nationale veiligheid".

Meest gelezen