Bijna 6.000 overlijdens meer door griepvirus dit jaar

In de eerste vier maanden van dit jaar zijn er in ons land 5.827 meer mensen gestorven aan griep dan in de griepperiode van vorig jaar. Dat heeft viroloog Marc Van Ranst bevestigd. Hij voegt er wel aan toe dat zo'n periode van "oversterfte" gewoonlijk wordt gevolgd door een periode van "ondersterfte", waardoor de oversterfte over het hele jaar genomen minder uitgesproken is.

"Er was beduidend meer griep dit jaar dan vorig jaar", aldus Van Ranst. "Komt daar nog bij dat er bij de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), waar in februari wordt vergaderd over de samenstelling van het vaccin, een minder goede keuze is gemaakt bij een van de drie ingrediënten van het vaccin. Daardoor was het vaccin minder efficiënt. Dat zijn dingen die kunnen gebeuren. Gewoonlijk gebeurt dat een keer om de zeven of acht jaar", aldus Van Ranst.

"Vanaf eind september zullen viervoudige vaccins op de markt komen die een betere kans op bescherming zullen geven tegen griep", voegt de viroloog nog toe.