Eind volgende week duidelijkheid over asbest na bliksembrand in Stabroek

Donderdag of vrijdag zal geweten zijn hoeveel asbest er is neergeslagen in de buurt van een uitgebrande loods in Stabroek. Vandaag dekt de brandweer stukken van de loods af om verdere verspreiding van de schadelijke deeltjes te voorkomen. Bewoners in de buurt moeten alvast extra maatregelen nemen.

Afgelopen vrijdag sloeg de bliksem in op een loods in de Brouwersstraat in Stabroek. Er ontstond een brand, waardoor de kankerverwekkende asbestdeeltjes de lucht in gingen. Volgens noodplanningsambtenaar Kris van der Maat bleef de verspreiding geografisch gezien wellicht beperkt door de regen, die de deeltjes ook meteen deed neerslaan.

Aan de bewoners van circa veertig omliggende woningen binnen een straal van 100 meter wordt gevraagd om geen groenten of fruit uit de tuin te eten en stof niet met de stofzuiger of borstel, maar enkel met water te reinigen, en nadien de handen te wassen.

Gisteren  zijn er bodemstalen genomen om precies te bepalen waar en hoeveel asbest er is vrijgekomen. "Normaal duurt een analyse zo'n tien dagen, maar door een spoedaanpak zouden de resultaten donderdag of vrijdag gekend zijn. Dan bekijken we welke maatregelen eventueel nog nodig zijn", zegt van der Maat. Het valt niet uit te sluiten dat er in het ergste geval een sanering moet plaatsvinden van de gronden, maar volgens de ambtenaar kan de zware regenval van vrijdag de concentratie ook al sterk hebben verdund.

De brand flakkerde gisteren nog drie keer op. De brandweer van Stabroek gaat vandaag nog ter plaatse om bepaalde stukken van de site te af te dekken, opdat intussen opgedroogde deeltjes zich niet verder zouden kunnen verspreiden.