Felgroene snoerworm met ellenlange slurf gaat viraal

Wei Cheng Jian heeft een ontdekking gedaan die over de tongen rolt op het internet. De visser uit Taiwan ving in de haven van Penghu een groen, slijmerig dier met ellenlange en bijzonder flexibele roze tong. Hij maakte een filmpje van het dier en postte het op Facebook. In een mum van tijd ging het filmpje viraal.

Hamvraag is natuurlijk: welk dier heeft Wei Cheng Jian gevangen? Als we de reacties op sociale media mogen geloven zou het dier in kwestie een snoerworm zijn.

Snoerwormen hebben een lang, plat lichaam en leven in zowel zout als zoet water. Ze overleven in zee, maar even goed in plassen en vijvers. De lengte van snoerworm varieert, van 20 centimeter tot tientallen meters. Heel wat soorten -er zijn er zo'n 1.400- zijn fel van kleur (zo bestaan er ook oranje en gele exemplaren).

Hun tong is eigenlijk een gespierde slurf waarmee ze graven, kruipen en prooien vangen. Soms wordt de prooi gewoon gewurgd met de erg wendbare slurf. Bij sommige soorten bevat de slurf een stekel waarmee ze de prooi kunnen steken en vergiftigen.