Merkel ontvangt Obama op G7 met bier en Weißwurst

De Amerikaanse president Barack Obama is met de nodige kwinkslagen aangekomen in de Duitse plaats Krün, waar later op de dag de G7-top begint. Obama werd er ontvangen door de Duitse bondskanselier Angela Merkel, die wees op de vriendschap tussen beide landen, "ondanks enkele meningsverschillen". Bier en Weißwurst maakten het plaatje in het zonnige Beieren compleet.

"Grüß Gott", begon een erg goedgemutste Obama zijn toespraak in het Duits. "Ik ben mijn Lederhose vergeten", gaf hij onmiddellijk toe, eraan toevoegend dat hij hoopt er nog te kunnen kopen in de deelstaat Beieren, waar de top plaatsvindt. Ook had de Amerikaanse president in Krün de "beste alpenhoorn-performance" van zijn leven gehoord.

Obama bleef op dreef, zeggende dat hij had gehoopt dat het treffen zou plaatsvinden tijdens het Oktoberfest. "Anderzijds is elke dag een goede dag voor bier en "Weißwurst"." Na de speeches voegden Merkel en Obama de daad bij het woord.

Duitsland en VS "onafhscheidelijke bondgenoten"

De Amerikaanse president sprak toch ook over iets serieuzere zaken. Obama toonde zich verheugd zijn "partner en vriendin" Angela Merkel opnieuw te ontmoeten, en bevestigde de sterke banden tussen de Verenigde Staten en Duitsland, twee "onafscheidelijke bondgenoten". Merkel bevestigde dat beide landen vrienden zijn, "ondanks enkele meningsverschillen". Dat was een bedekte verwijzing naar de NSA/BND-spionageaffaire.

Obama had het ook over het programma. De leiders zullen onder meer spreken over "de Russische agressie in Oekraïne", de noodzaak voor de globale economie om banen te creëren, de strijd tegen klimaatverandering en de uitdagingen die de terreurorganisatie IS vormt.

Rusland er niet bij

Intussen zijn alle staatshoofden en regeringsleiders die deelnemen aan de G7-top, in Beieren aangekomen. De top begint in de vroege namiddag.

Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Raad, riep op om op de top de eenheid over de politieke sancties tegen Rusland, in het kader van de crisis in het oosten van Oekraïne, te bevestigen. Door die crisis mag Rusland momenteel ook niet deelnemen aan de G7-bijeenkomsten. "Iedereen wil Rusland hier rond de tafel, maar de G7 is een gemeenschap van waarden en dat is waarom Rusland hier vandaag niet bij is", liet de Europese president op Twitter weten.

Ook tegenstanders van de G7 zijn ter plaatse. Getuige daarvan ballonnen met de hoofden van Obama en Merkel erop (zie onderaan).