Obama en Merkel willen sancties tegen Moskou behouden

De Amerikaanse president Barack Obama en de Duitse bondskanselier Angela Merkel zijn van oordeel dat de sancties tegen Rusland behouden moeten blijven, tot Moskou "de soevereiniteit van Oekraïne respecteert".

"De twee leiders zijn akkoord over het feit dat de duur van de sancties duidelijk verbonden moet zijn met de volledige toepassing door Rusland van de akkoorden van Minsk en het respect voor de soevereiniteit van Oekraïne", zo deelde het Witte Huis mee na een ontmoeting tussen beide staatshoofden in de marge van de G7-top in het Duitse Beieren. Bij zijn aankomst in Duitsland had Obama deze morgen opnieuw de "Russische agressie" in Oost-Oekraïne gehekeld.

De EU en de Verenigde Staten drukten unaniem hun bezorgdheid uit over de nieuwe gevechten van de afgelopen dagen. Moskou meent dat het vredesproces aan diggelen dreigt geslagen te worden. Eind juli lopen de zware sancties van de EU tegen Moskou af.

De zogeheten Minsk-2-akkoorden voorzien progressieve maatregelen tot het einde van het jaar om het conflict op te lossen tussen de opstandelingen in het oosten van Oekraïne en Kiev. Bij het conflict vielen al meer dan 6.400 doden in meer dan een jaar tijd.