Topmannen Deutsche Bank stappen op

De twee CEO's van Deutsche Bank, Jürgen Fitschen en Anshu Jain, zetten een stap opzij. Ze zullen worden opgevolgd door de Brit John Cryan, zo heeft de grootste bank van Duitsland meegedeeld.

Het vertrek van Fitschen en Jain heeft mogelijk te maken met de schandalen waarbij Deutsche Bank betrokken is geweest, waaronder het gesjoemel met het interbancaire rentetarief Libor. De bank wordt ook verdacht van manipulatie van wisselkoersen, de overtreding van Amerikaanse handelssancties en misstanden bij de verkoop van aan hypotheken gerelateerde producten. Daarnaast kampt het financiële concern al tijden met tegenvallende prestaties. Grote aandeelhouders van Deutsche Bank hadden ook kritiek geuit op de twee topmannen omdat zij niet naar behoren zouden functioneren.

De 52-jarige Jain stopt eind juni als co-CEO, al zal hij nog enkele maanden als adviseur met Deutsche Bank verbonden blijven. Na het vertrek van Jain start de 54-jarige John Cryan, die sinds 2013 deel uitmaakt van de raad van toezicht, als co-CEO. De 66-jarige Jürgen Fitschen blijft medetopman tot na de algemene aandeelhoudersvergadering van 19 mei 2016. Daarna zal Cryan de enige CEO zijn.

Fitschen werkt sinds 1987 bij Deutsche Bank en Jain sinds 1995. Hun contracten liepen normaal tot eind maart 2017.