Trijntje Oosterhuis laureaat van Barbara Dex Award

De Nederlandse inzending op het Songfestival in Wenen heeft dan toch een prijs te pakken. Een twijfelachtige eer weliswaar: de Barbara Dex Award. Volgens de surfers van initiatiefnemer Eurovisionhouse.nl was Trijntje Oosterhuis de slechtst geklede artiest op het Songfestivalpodium dit jaar.
Trijntje Oosterhuis werd op twee na laatste in de eerste halve finale van het Songfestival

Kenners voorspelden het al en drie weken na het Songfestival is het ook zo ver: de Barbara Dex Award gaat dit jaar naar Nederland. Trijntje Oosterhuis kon met haar lied "Walk along" geen finaleplaats veroveren, maar ze viel wel op door haar (soort van) broekpak waarmee ze haar land vertegenwoordigde.

Met grote voorsprong (1.324 stemmen) is die outfit verkozen tot de lelijkste van het Songfestival, voor de jurk van de Servische Bojana Stamenov (605 stemmen) en de Britse inzending Electro Velvet (397 stemmen).

Al voor ze aantrad in de eerste halve finale, was er heel wat te doen rond de oorspronkelijke jurk van Trijntje: de zogenaamde "scheurjurk" met erg diep uitgesneden decolleté. Uiteindelijk koos de Nederlandse zangeres voor het broekpak, maar dat had ze kennelijk beter niet gedaan. Meteen na haar optreden werd er op sociale media al duchtig mee gelachen (zie onderaan).

Barbara Dex

De Barbara Dex Award wordt jaarlijks uitgereikt door Eurovisionhouse.nl. De prijs werd in het leven geroepen in 1997, met onze eigen Belgische inzending uit 1993 als inspiratiebron. In dat jaar werd Barbara Dex voor ons land laatste op het Songfestival in Ierland. Daar droeg ze een zelfontworpen jurk, een creatie die door heel wat kijkers toen zwaar op de korrel werd genomen.

Het is de eerste keer dat Nederland de prijs in ontvangst mag nemen. Ons land mocht dat ook al eens in 2000, voor de outfit van Nathalie Sorce.