Vallen en opstaan in wedstrijd voor beste robot

"Dat de beste robot moge winnen", dat was de slagzin op de Darpa Robotics Challenge in Californië. De robots moesten er een parcours van onder meer trappenlopen, autorijden en muren boren afleggen. En dat verliep niet altijd zonder slag of stoot. Een Zuid-Koreaans team kaapte uiteindelijk de hoofdprijs weg.

De Darpa Robotics Challenge werd in het leven geroepen na de kernramp in Fukushima in 2011. Toen werd volgens de organisatie, het Amerikaanse agentschap voor geavanceerde onderzoeksprojecten voor Defensie, duidelijk dat er nood is aan robots die gevaarlijke zones kunnen betreden. De afgelopen twee jaar werden zo al drie "robot­competities" georganiseerd.

De 23 teams die aan de finale van vrijdag en zaterdag deelnamen, moesten hun robots voor verschillende opdrachten klaarstomen. Zo moest de robot onder meer een auto kunnen besturen, een deur openen, een gat in de muur boren en trappen beklimmen. Niet alle robots bleken echter in staat om de opdrachten correct uit te voeren, zo blijkt uit onderstaande compilatie.

De vele valpartijen hebben de organisatie wel een belangrijke les geleerd. "De robots brengen ook mensen dichterbij. Zo zou je denken dat de grote, metalen robots de toeschouwers bang maken, maar zo was het helemaal niet. Wanneer een robot viel, hoorden we bv. zuchten vol empathie in het publiek. En tegelijk werd er gejuicht toen een robot punten scoorde."

Winnaar

Uiteindelijk kwam het Zuid-Koreaanse team Kaist met zijn robot Hubo -wat staat voor "Humanoid robot"- als winnaar uit de bus. Al sinds 2002 werkt het team aan zijn robot. De prijs (en het prijzengeld van 2 miljoen dollar) was dan ook de ultieme beloning voor al het harde werk.

De robot is 180 centimeter groot en weegt 80 kilogram. Een kort overzicht van wat de robot allemaal kan, kan je zien op onderstaande fotocollage. Daaronder staat een timelapse-filmpje met het parcours dat Hubo dit weekend heeft afgelegd.