Verdachte opgepakt van aanslag bijeenkomst HDP Turkije

De Turkse politie heeft afgelopen nacht een verdachte opgepakt van de aanslag vrijdag tijdens een verkiezingsbijeenkomst van de belangrijkste Koerdische partij, de Democratische Partij van het Volk (HDP). Dat heeft premier Ahmet Davutoglu gezegd toen hij vandaag ging stemmen.

De aanslag vond vrijdag plaats in Dyarbakir, in het zuidoosten van Turkije. Bij twee explosies kwamen drie mensen om het leven en raakten meer dan 200 anderen gewond.

Na de explosies vrijdag braken gevechten uit tussen aanhangers van de HDP en de politie. De Turkse president Tayyip Erdogan noemde de aanslag een "provocatie" om de vrede in zijn land te ondermijnen.

De spanningen in Turkije lopen op naar aanleiding van de verkiezingen. In Turkije wordt vandaag een nieuw parlement gekozen. De regerende AK-partij van president Recep Tayyip Erdogan staat op kop in de peilingen, maar of de partij ook een tweederdemeerderheid haalt, valt nog af te wachten.

Een van de slachtoffers van de aanslag is vandaag alvast zijn stem gaan uitbrengen (zie tweet onderaan).