Vorig jaar bijna 4.700 gevallen van identiteitsfraude

Vorig jaar werden er in ons land maar liefst 4.669 gevallen van identiteitsfraude geregistreerd. Dat zijn er 260 meer dan het jaar daarvoor. Het gaat over identiteitsfraude in de ruime zin: vervalsing, namaak of vervreemding van een identiteitskaart. Dat schrijft De Zondag.

Door het vervalsen, namaken of vervreemden van een identiteitskaart, kan een fraudeur een bankrekening openen op een naam van iemand anders. Opvallend is dat ook terreurgroepen zoals IS van gestolen identiteitskaarten gebruikmaken.

De cijfers werden door Kamerlid Roel Deseyn (CD&V) opgevraagd bij minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). "Het is een stijgend fenomeen waar we ons echt zorgen moeten over maken", zegt Deseyn. Dat een nieuwe bankrekening geopend kan worden geopend met een kopie van je bankkaart, is onrustwekkend. Ik kan je verzekeren dat het geen pretje is als je identiteit wordt gebruikt om transacties van criminelen uit te voeren. Mensen krijgen dan serieuze problemen met justitie en politie."

Wat te doen bij verlies of diefstal van de identiteitskaart?

Bij verlies of diefstal van de identiteitskaart, moet u onmiddellijk aangifte doen bij de politie van de plaats waar u het verlies of de diefstal vaststelde of bij de dienst Bevolking van de gemeente van uw hoofdverblijfplaats. Daarnaast moet je ook "Doc stop" bellen op het telefoonnummer +32 2 518 21 23.