Zweepslagenstraf voor kritische Saudische blogger definitief bevestigd

Het hoogste gerechtshof in Saudi-Arabië heeft de straf bevestigd van de Saudische blogger Raif Badawi. De blogger werd in mei vorig jaar veroordeeld tot 10 jaar cel en 1.000 zweepslagen omdat hij onder meer kritische tweets had verstuurd. De zaak leidt internationaal tot veel protest.
Ook hier in Wenen hebben mensen geprotesteerd tegen de veroordeling van Badawi

Badawi werd veroordeeld omdat hij de islam zou hebben beledigd op een online discussieplatform dat hij had opgericht. Tien jaar cel, duizend zweepslagen en een boete van zo'n 240.000 euro euro was het verdict. Dat heeft het Hooggerechtshof in Saudi-Arabië nu bevestigd. Tegen dat arrest is geen hoger beroep meer mogelijk.

De 31-jarige blogger kreeg in januari al een eerste reeks van 50 zweepslagen. Normaal zou om de week zo'n reeks volgen, maar de verdere uitvoering van de straf werd opgeschort wegens gezondheidsredenen.

De veroordeling leidt tot internationaal protest door mensenrechtenverenigingen. De Verenigde Staten drukten "ernstige bezorgdheid" uit en vroegen Saudi-Arabië de uitspraak te herzien. Tussen Saudi-Arabië en Zweden kwam het zelfs tot een diplomatieke rel: door de kritiek uit Stockholm riepen de Saudi's hun ambassadeur uit het Scandinavische land terug.

Saudi-Arabië hanteert een strikte interpretatie van de islamitische wetgeving, de sharia, die voor sommige feiten de doodstraf voorziet. Het heeft zijn strafrechtelijke systeem herhaaldelijk verdedigd, zeggende dat het nodig is om potentiële overtreders te ontmoedigen en de veiligheid te verzekeren.