Vrouwen wachten alsmaar meer met kinderen tot na 30e

Vrouwen in Vlaanderen stellen kinderen meer en meer uit tot na hun 30e verjaardag. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van Kind en Gezin. Vooral omdat vrouwen alsmaar later kinderen krijgen, zijn er vorig jaar opnieuw minder kinderen geboren in Vlaanderen.

In 2014 zijn er 67.875 geboorten geteld in Vlaanderen. Dat is een daling met 0,4 procent ten opzichte van 2013. "De daling is minder sterk dan de voorgaande jaren, maar het blijft wel een daling voor het vierde jaar op rij", zegt Diederik Van Coppenolle van Kind en Gezin. "Met minder dan 68.000 geboorten zitten we op het laagste cijfer sinds 2006; het laagste peil dus in bijna tien jaar."

Niet minder, maar later kinderen

Het aantal kinderen per vrouw staat in 2014 op 1,71. Dat is opnieuw een lichte daling, en het laagste cijfer sinds 2005. Maar het betekent vooralsnog niet dat vrouwen uiteindelijk minder kinderen krijgen. Ze wachten wel alsmaar meer met kinderen tot na hun dertigste verjaardag.

"Een trend die natuurlijk al veel langer speelt, is dat vrouwen alsmaar langer studeren en ook alsmaar meer uit werken gaan. Daardoor gaan ze ook later aan kinderen beginnen", zegt Van Coppenolle. "Maar we vermoeden dat bij jonge vrouwen nu ook de impact van de financieel-economische crisis speelt: jonge twintigers zitten in mindere economische tijden in een onzekere financiële situatie, en zijn daardoor geneigd om kinderen uit te stellen."

Alleen méér kinderen bij late dertigers

Er zijn vorig jaar maar 4 kinderen per 100 vrouwen geboren bij jonge twintigers (20 tot 24 jaar). Dat is het laagste peil ooit. Jonge twintigers hebben in 2014 gemiddeld zelfs iets minder kinderen gekregen dan late dertigers (35 tot 39 jaar). Die trend is begonnen in 2013, en zet zich nu verder door. Late dertigers zijn trouwens de enige leeftijdsgroep waar nog meer kinderen geboren zijn dan de voorgaande jaren. Het gaat wellicht om vrouwen die kinderen de voorbije jaren hebben uitgesteld, maar in de meeste gevallen wel al eerder hun eerste kind kregen.

Het gros van de kinderen die in Vlaanderen worden geboren, hebben nog altijd een moeder tussen 25 en 35. Vorig jaar zijn ruim 70 procent van de kinderen geboren bij vrouwen in die leeftijdsgroep. Maar de leeftijd waarop vrouwen aan kinderen beginnen, schuift dus wel langzaam op. Vorig jaar waren vrouwen in Vlaanderen gemiddeld 28 jaar, toen ze hun eerste kind kregen.

Ook uitstel bij niet-Belgische vrouwen

Het aantal kinderen per vrouw ligt in 2014 nog altijd een stuk hoger bij niet-Belgische vrouwen (2,63) dan bij Belgische vrouwen (1,60). Maar het verschil wordt kleiner met de jaren. (De cijfers voor niet-Belgische vrouwen slaan onder meer op vrouwen met de Marokkaanse, Turkse, of Nederlandse nationaliteit, maar alles samen gaat het om een 150 nationaliteiten).

Niet-Belgische vrouwen in Vlaanderen beginnen ook alsmaar later aan kinderen. Als ze hun eerste kind krijgen, zijn ze nu gemiddeld bijna 27. Dat is nog ruim een jaar vroeger dan Belgische vrouwen, maar het verschil wordt vlug kleiner. Want de leeftijd waarop niet-Belgische vrouwen een gezin starten, schuift sneller op dan bij Belgische vrouwen. In die zin kopiëren niet-Belgische vrouwen de trend bij Belgische vrouwen om alsmaar later kinderen te krijgen.