Amnesty International wil af van "draconische Ierse abortuswet"

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International wil dat Ierland zijn "draconische abortuswetgeving" zo snel mogelijk wijzigt. "De mensenrechten van vrouwen worden elke dag geschonden door een grondwet die hen behandelt als 'broedmachine'", zegt Karen Moeskops, directeur van Amnesty International Vlaanderen. In Ierland is abortus enkel toegestaan wanneer het leven van de moeder in gevaar is.

"Deze abortuswetgeving is een van de meest restrictieve wereldwijd en dwingt jaarlijks minstens 4.000 vrouwen om hulp in het buitenland te zoeken", zegt Amnesty International in een persbericht. "Vrouwen die niet de middelen hebben om naar het buitenland te gaan, krijgen geen toegang tot de noodzakelijke medische hulp of riskeren straffen wanneer ze een illegale abortus ondergaan. Dit leidt tot levensbedreigende gezondheidsrisico's."

In een rapport lijst de mensenrechtenorganisatie getuigenissen op waarin de "Ierse autoriteiten vrouwen de noodzakelijke medische hulp ontzeggen door het leven van de foetus prioritair te stellen". Amnesty concludeert dat vrouwen en meisjes die een abortus nodig hebben, worden behandeld als criminelen. "Ze worden gestigmatiseerd en gedwongen om naar het buitenland te reizen. Dit heeft een zware impact op hun mentale en fysieke gezondheid en hun financiële situatie."

Amnesty International roept Ierland op zijn wetgeving snel te veranderen zodat vrouwen minstens een abortus kunnen krijgen bij verkrachting, ernstige of fatale foetale afwijkingen of wanneer er een risico is voor de eigen gezondheid. "Deze draconische wetgeving schept een klimaat van angst waarin begeleiders beboet kunnen worden voor het verschaffen van informatie. Verschillende vrouwen durven daardoor niet meer naar de dokter te gaan", zegt Moeskops nog.