Bijna 9 op de 10 Vlamingen tegen onverdoofd slachten

Bijna 9 op de 10 Vlamingen zijn voorstander van een verbod op onverdoofd ritueel slachten. Dat blijkt uit een opiniepeiling bij 1.000 Vlamingen in opdracht van dierenrechtenorganisatie GAIA. "Het verbod is voor Vlamingen duidelijk een topprioriteit", reageert GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch.

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) maakte eind mei bekend dat het onverdoofd slachten op tijdelijke slachtvloeren verboden wordt. Vandenbosch noemt die maatregel "een eerste stap in de goede richting". "Een totaaloplossing dringt zich echter op: een wettelijk verplichte verdoving bij alle rituele slachtingen, die het hele jaar door plaatsvinden in de erkende slachthuizen."

In de opiniepeiling die door IPSOS werd uitgevoerd, werd ook gepeild naar het belang dat Vlamingen aan Dierenwelzijn hechten. Daaruit blijkt dat Vlamingen Dierenwelzijn als beleidsdomein belangrijker achten dan Cultuur, Inburgering, Landbouw en Toerisme.

Voort blijken de Vlamingen ook voorstanders van een wettelijke verplichting van sterilisatie of castratie van huiskatten (87%), een verbod op het houden en kweken van pelsdieren voor de productie van bont (85%) en een verbod op het onder dwang voederen van eenden en ganzen voor de productie van foie gras (84%).

GAIA roept de Vlaamse regering en meer bepaald minister Weyts op om de "prioriteiten van Vlamingen rond Dierenwelzijn" met gepaste beleidsmaatregelen te realiseren.

Andere resultaten uit de peiling

  • 81% van de ondervraagde Vlamingen vindt dat er een Centrum voor alternatieven op dierproeven moet worden opgericht
  • 78% van de ondervraagde Vlamingen vindt dat de dieren een status van levende wezens moet worden toegekend zodat ze niet langer alleen als roerende goederen worden beschouwd
  • 76% van de ondervraagde Vlamingen is voorstander van een verbod op proeven op honden en katten
  • 72% van de ondervraagde Vlamingen vindt dat er een verbod moet komen op proeven op apen
  • 66% van de ondervraagde Vlamingen is voorstander van een verbod op het chirurgisch castreren van biggen tegen berengeur
  • 52% van de ondervraagde Vlamingen vindt dat de wet over de bescherming en het welzijn van dieren (*) straffen oplegt die niet streng genoeg zijn.  (*) Voor handelingen waardoor een dier zonder noodzaak omkomt of zonder noodzaak pijn, letsel of verminking ondergaat, schrijft de wet 1 tot 6 maanden gevangenis en boetes tot 12.000 euro voor.

Meest gelezen