Einde van FM Brussel, zeker zes mensen verliezen baan

De Brusselse stadszender FM Brussel stopt eind deze maand met uitzenden. Zeker zes mensen verliezen hun baan, zo is bevestigd aan VRT Nieuws. Eerder vandaag werd ook al de hoofdredactrice van de stadskrant Brussel Deze Week, Anne Brumagne, ontslagen. Volgens de raad van bestuur moest dat gebeuren wegens geldtekort.

Sinds begin dit jaar zitten onder meer de krant Brussel Deze Week, de radiozender FM Brussel, de tv-zender TV Brussel en de site brusselnieuws.be onder de overkoepelde vzw Vlaams-Brusselse media. Michel Tubbax kwam aan het hoofd van de organisatie. "Bij de opstart daarvan is altijd gezegd dat dat niet tot ontslagen zou leiden", zegt vakbondsman Eric Laureys aan onze redactie.

Nu is beslist dat die groep geherstructureerd wordt en in de toekomst meer zal inzetten op tv en online. Alle titels -zonder de radiozender- zullen onder één naam door het leven gaan. Jeroen Roppe, nu nog hoofdredacteur bij FM Brussel, wordt hoofdredacteur van de andere media binnen de groep.

Ontslagen

Roppe vervangt daarmee ook Anne Brumagne, de hoofdredactrice van de stadskrant Brussel Deze Week die vanochtend al werd ontslagen. Zij stond drie jaar aan het hoofd van de stadskrant.

Bij het bedrijf verliezen zeker nog zes mensen hun baan en zal er bovendien "zoveel mogelijk afscheid genomen worden van freelancers". De vakbond noemt de beslissing "van de pot gerukt". "In plaats van FM Brussel te verbeteren, schaffen ze een Brussels instituut met een pennenstreek af", zegt Laureys.

Reden

"De raad van bestuur wijt de afschaffing van FM Brussel aan geldtekort, maar dat klopt niet", verzekert de vakbondsman. "Wij hebben de jaarrekeningen opgevraagd bij de Nationale Bank van België en daaruit blijkt dat FM Brussel een negatief resultaat boekte, maar dat TV Brussel en Brussel Deze Week een positief resultaat hebben voorgelegd. Het totale resultaat was wel positief."

De vakbondsman wijst wel op de eenmalige uitgaven die werden gedaan in het kader van de fusie van de verschillende vzw's. "Door het aanstellen van een crisismanager en de fusiekosten en verschillende rechtszaken tegen ons, lagen de uitgaven veel hoger. Daardoor was er een financiële put geslagen door eenmalige kosten."

Acties

Heel wat Brusselaars reageren verrast op het verdwijnen van FM Brussel. Om 17 uur kwamen op het Flageyplein, waar de redacties zich bevinden, zo'n 200 mensen samen om te protesteren tegen de herstructureringen. Ze verzamelden rond een radio die afgestemd stond op FM Brussel. Op de zender is enkel muziek te horen.

Brussel Deze Week komt morgen alleszins met een aangepaste inhoud uit. Ook TV Brussel past zijn programmatie vanavond aan. FM Brussel zendt niet uit tot vannacht.

Het personeel van de Vlaams-Brusselse Media gaat een stakingsaanzegging indienen. Dat schrijft brusselnieuws.be en bevestigt vakbondsafgevaardigde Eric Laureys van het ACV. "Zo houden we een slag om de arm om helemaal plat te gaan."

In totaal werken bij de vzw Vlaams-Brusselse media zo'n zeventig mensen.

Meest gelezen