Wereldprimeur: vrouw wordt moeder dankzij eierstokweefsel dat als kind was weggenomen

Een vrouw van 27 is moeder geworden nadat eigen eierstokweefsel weer was ingeplant. De eierstok was weggehaald en ingevroren toen ze nog een kind was. De medische primeur is uitgevoerd in het Erasmusziekenhuis in Brussel.
Image 02414311 MediaforMedical Copyright / UNIVERSAL IMAGES GROUP / REPORTERS
Archieffoto: ingevroren weefsels in een vruchtbaarheidskliniek.

Toen ze 5 jaar oud was, werd bij de vrouw, die geboren is in Congo, sikkelcelziekte vastgesteld, een zeldzame en soms dodelijke aandoening waarbij de rode bloedcellen niet genoeg zuurstof vervoeren naar de weefsels in het lichaam.

Op haar 11e verhuisden het meisje en haar familie naar België. Haar ziekte was intussen verergerd en kort na de verhuizing bleek dat ze een beenmergtransplantatie nodig had. Om de transplantatie te laten slagen, moest het meisje eerst chemotherapie ondergaan. Dat is nodig om het immuunsysteem uit te schakelen, zodat het nieuwe beenmerg niet aangevallen wordt.

Beenmergtransplantatie

Chemotherapie is echter ook schadelijk voor de eierstokken of de testikels. Om het meisje een kans te geven om later kinderen te krijgen, besloten de dokters om haar rechtereierstok weg te halen voor de behandeling. De vrouw was toen 13 jaar en in de beginfase van de puberteit.

De beenmergtransplantatie bleek een succesvolle behandeling voor de sikkelcelziekte, maar haar linkereierstok bleek niet meer te functioneren. Tien jaar later wilde de vrouw zwanger worden. Er werd eigen eierstokweefsel opnieuw ingeplant, waarna ze eicellen begon te produceren.

Twee jaar nadat het weefsel was ingeplant, raakte de vrouw zwanger, op de natuurlijke manier. In november 2014 beviel ze van een zoontje. Het is al eerder gebeurd dat een vrouw moeder wordt dankzij ingevroren eierstokweefsel dat opnieuw ingepland werd. Maar het was nog nooit gebeurd bij een vrouw bij wie als kind een eierstok was weggehaald.

"Belangrijke doorbraak"

In de toekomst kan de procedure vaker gebruikt worden bij meisjes die ernstige medische behandelingen moeten ondergaan op jonge leeftijd, zegt Isabelle Demeestere, gynaecologe in het Erasmusziekenhuis in Brussel en mede-auteur van een studie over de medische primeur.

"Dit is een belangrijke doorbraak, want kinderen zijn de patiënten die het meest nut zullen hebben van deze procedure in de toekomst. Als ze te maken krijgen met ziektes die een behandeling vereisen waardoor de eierstokfunctie beschadigd kan worden, is eierstokweefsel invriezen de enige mogelijkheid om hun vruchtbaarheid te vrijwaren."

Volgens Demeestere is het goed mogelijk dat de vrouw nog een tweede kind krijgt dankzij hetzelfde getransplanteerde weefsel. Mocht dat niet lukken, dan is een nieuwe ingreep ook een optie, want het eierstokweefsel is de eerste keer niet allemaal ingeplant.