Schoonmaakploeg gooit per ongeluk 80-tal examens weg van KU Leuven-studenten

Een 80-tal studenten van de KU Leuven, Campus Groep T, moet een examen opnieuw doen, omdat de examens verloren zijn geraakt. Het gaat om het examen procescontrole van de studenten Industriële Ingenieurswetenschappen. De schoonmaakploeg heeft per ongeluk de papieren weggegooid.
Het gebouw van Campus Groep T in Leuven.

Het examen werd afgelegd op maandag. Gisteren kregen de studenten te horen dat er een probleem was. "Buiten onze wil om is er jammer genoeg een probleem opgetreden met de examenkopijen van het examen procescontrole. Noodgedwongen moet er daarom een nieuw examen ingericht worden", zo staat te lezen in mail die de betrokken studenten hebben ontvangen.

De studenten kunnen hun examen opnieuw afleggen op drie mogelijke dagen: nu zaterdag, de laatste maandag van de examenperiode en de laatste vrijdag.

"Oud papier"

De schoonmaakploeg heeft de examens aangezien voor oud papier, vertelt Rik Gosselink, vicerector studentenbeleid aan de KU Leuven, aan VRT Nieuws. "De examens stonden op het bureau van de examinator en de doos is per ongeluk meegenomen door de schoonmaakploeg. Ze zijn vervolgens terechtgekomen in een container en we hebben ze jammer genoeg niet meer kunnen terugvinden."

"De studenten zullen het examen moeten overdoen. We kunnen moeilijk willekeurige punten geven. We hebben hen een mail gestuurd waarin we hen op de hoogte gebracht hebben van het incident en een aantal mogelijkheden gegeven hebben om het examen opnieuw af te leggen. Die momenten zijn zo veel mogelijk gespreid, zodat de studenten dat zo optimaal mogelijk kunnen inpassen in hun rooster."

Geen sanctie voor docent

De KU Leuven zit uiteraard verveeld met de zaak. Maar de docent valt niets te verwijten, zegt Gosselink. "We hebben vorige week alle docenten nog eens gewezen op het feit dat de examenkopijen met de grootste omzichtigheid behandeld moeten worden. In deze heeft de docent omzichtig gehandeld. Hij heeft ze in een kartonnen doos op zijn bureau gezet, maar spijtig genoeg heeft de schoonmaakploeg dat aangezien voor materiaal dat kon verdwijnen, en is het met het oud papier verdwenen."

"Belachelijk"

"Als ik het mij goed herinner, werden de examens bewaard in een papieren bak die ook wordt gebruikt als afvalbak voor papier. Ik denk dat die daardoor in het afval is beland", zegt Nick Melis, een van de studenten die zijn examen moet overdoen.

En daar kijkt hij niet naar uit. "Het was een betere oplossing geweest om ons een vast punt te geven. Dat we het examen nu opnieuw moeten doen, vind ik gewoon belachelijk", zegt hij.

Meest gelezen