Tunesië wil Hannibal terug naar Carthago halen

Meer dan 2.000 jaar na zijn dood willen Tunesiërs de wellicht grootste generaal uit de oudheid, Hannibal, naar Carthago terughalen.

De viceburgemeester van de havenstad, Ziad al-Hani, zei dat hij de terugkeer van de stoffelijke resten naar zijn geboorteland tegen volgende lente wil realiseren. Ze zouden dan tijdens een militaire ceremonie begraven worden.

Vermoed wordt dat de overblijfselen van Hannibal zich in de Turkse industriestad Gebze (in de oudheid Libyssa) bevinden, waar ook een monument staat. Bij bouwwerken werd daar een graf ontdekt.

Carthago ontwikkelde zich in de 7e eeuw voor Christus tot de belangrijkste zee- en handelsmacht van het westelijke deel van de Middellandse Zee. De stad werd circa 146 jaar voor Christus door de Romeinen veroverd en met de grond gelijkgemaakt.

Hannibal (247 v. Chr. - 183 v. Chr.) ging als één van de meest briljante generaals de geschiedenis in. Hij trok met 55.000 soldaten en 37 olifanten over de Alpen en diende de Romeinen grote nederlagen toe.

Meest gelezen