Turtelboom wil slimme energiemeters

Annemie Turtelboom is in Italië helemaal overtuigd geraakt van het nut van slimme energiemeters. Die zullen helpen energie te bezuinigen, én ze geven de grote nutsmaatschappijen meer controle, waardoor ze een groener netwerk kunnen creëren.

Annemie Turtelboom is net terug van een uitje naar Milaan. Niét om er de kathedraal te bezoeken, maar om de voordelen van slimme meters te aanschouwen. De Italianen werken daar al vele jaren mee, en ze slaagden erin om indruk te maken op Turtelboom. Het verhaal staat vandaag in De Tijd en De Morgen.

Met die slimme meters zou energiebesparing een stuk makkelijker worden. De "domme" exemplaren van nu kennen bijvoorbeeld enkel het verschil tussen een nacht- en dagtarief. De slimme exemplaren daarentegen kunnen op elk moment inschatten wanneer stroom het goedkoopst is, en het verbruik daarop afstemmen.

Geen meteropname meer

Omdat die nieuwe meters op elk moment de gegevens van de gebruikers kennen - en de traditie om eens per jaar de meterstanden door te geven, overbodig wordt - is er ook een mogelijkheid om naar slimme netten te evolueren.

"Door de toename van lokale groene energie uit zonnepanelen en windmolens moet het netwerk aangepast worden. Met slimme meters kan het netwerk beter gestuurd worden." Zo kan er extra stroom geleverd worden op een ogenblik dat er veel wind is of veel zon.

Vraagtekens

Tegelijkertijd blijven er veel vraagtekens. Met als belangrijkste: hoe veel kost zo'n meter? In Italië, met zijn vijftien jaar ervaring, bedraagt de prijs zeventig euro. Maar nieuwere - en complexere - modellen zijn een stuk duurder.

Turtelbooms voorgangster, Freya Van den Bossche, was in elk geval niét overtuigd van het nut van slimme meters. Zo zou het twintig jaar duren voor de opbrengsten de kosten overtreffen. "Er is geen enkele studie die bewijst dat mensen echt in staat zullen zijn om daarmee energie te besparen", zo zei ze al in 2012. 

Turtelboom zal nu een studie bestellen, die tegen de herfst klaar moet zijn. Hoe dan ook is het een Europese verplichting om tegen 2020 slimme meters uit te rollen.

Meest gelezen