"Indignada" Ada Colau nieuwe burgemeester van Barcelona

De linkse activiste Ada Colau wordt deze namiddag de nieuwe burgemeester worden van de Spaanse stad Barcelona. Dankzij de steun van de andere linkse formaties kan ze rekenen op een meerderheid in de nieuwe gemeenteraad.
Met de 41-jarige Colau krijgt Barcelona voor een eerste keer een vrouw als burgemeester.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 24 mei voerde Colau een kartel van indignados-bewegingen en de nieuwe linkse partij Podemos aan. De indignados-bewegingen zagen in mei 2011 het levenslicht, uit protest tegen de groeiende ongelijkheid en tegen het besparingsbeleid van de regering.

Het linkse kartel slaagde erin de grootste lijst te worden en behaalde 11 van de 41 zetels in de Catalaanse stad. De lijst van de Catalaanse nationalisten (Ciu), die getrokken werd door uittredend burgemeester Xavier Trias, moest het immers met tien zetels stellen.

Het kartel van Colau heeft zich nu verzekerd van de steun van de linkse nationalistische partij ERC (5 zetels) en van de sociaal-democraten (4 zetels). "We gaan uit verantwoordelijkheidszin stemmen voor de aanstelling van Ada Colau, want we geloven in de eenheid van mensen die zich inzetten voor sociale rechtvaardigheid, welzijn en vooruitgang", zo verklaarde Alfred Bosch, de lokale ERC-leider. Omdat ook een verkozene van de kleine antiliberale partij CUP had aangekondigd Colau te steunen, beschikt ze over de nodige steun van de meerderheid van de gemeenteraadsleden in Barcelona.

Met de 41-jarige Colau krijgt Barcelona voor een eerste keer een vrouw als burgemeester.