Lid van Pussy Riot opgepakt in Moskou tijdens protestactie

De Russische politie heeft in Moskou Pussy Riot-bandlid Nadja Tolokonnikova opgepakt tijdens een protestactie tegen de slechte omstandigheden waarin vrouwelijke gevangenen in de cel zitten.
Nadja Tolokonnikova en medestander Katja Nenasjeva.

Gekleed in gevangenispakken legden Tolokonnikova en medestander Katja Nenasjeva strepen in de kleuren van de Russische vlag neer met de bedoeling ze aan elkaar te naaien. Daarnaast lag een doek met daarop de tekst: "Gevangeniskamp Rusland". Al na enkele minuten daagde de politie op en arresteerde beide vrouwen.

Tolokonnikova zat, samen met een ander lid van de band Maria Alechina, bijna twee jaar in een strafkamp. De twee jonge moeders waren veroordeeld tot een celstraf van twee jaar nadat in februari 2012 vijf leden van de band een punkgebed tegen Vladimir Poetin en tegen de steun van de Russische orthodoxe kerk aan de autoriteiten in het Kremlin hadden gezongen in de Christus Verlosserkathedraal in Moskou. Een derde veroordeeld lid, Jekaterina Samoetsevitsj, kwam al vrij in oktober 2012.