Na ruim een jaar einde aan politieke impasse in Putte

Het verzoekschrift van CD&V tegen de aanstelling van een nieuw bestuur in Putte is verworpen door de Raad van State. Dat betekent dat de weg nu open ligt voor Open VLD en N-VA om samen de gemeente te besturen. Vanavond al leggen de nieuwe schepenen de eed af. De politieke impasse in Putte, die al meer dan een jaar duurt, komt daarmee ten einde.
Peter Gysbrechts wordt opnieuw burgemeester in Putte.

Vorige week hadden Open VLD en N-VA, de voormalige coalitiepartner van CD&V, voor de derde keer een procedure opgestart om een nieuw college aan te stellen. CD&V, de partij van huidig burgemeester Chris De Veuster, was daarop -net als de andere twee keren- naar de Raad van State getrokken om de beslissing van de gemeenteraad te schorsen en zo de aanstelling van het nieuwe college tegen te houden.

De christendemocraten voerden aan bij de raad dat het decreet over de structurele onbestuurbaarheid door Open VLD en N-VA op een onrechtmatige manier gebruikt wordt om een coalitiewissel door te voeren. De vorige keren kreeg CD&V gelijk van de Raad van State, maar deze keer hebben ze die redenering niet gevolgd.

"Veel werk voor de boeg"

Open VLD'er Peter Gysbrechts, die nu burgemeester kan worden, reageert uiteraard tevreden. "De Raad van State heeft deze keer het decreet anders geïnterpreteerd en geoordeeld dat de situatie dermate erg is dat Putte effectief onbestuurbaar is geworden. De toestand zat volledig in het slop en CD&V stond helemaal geïsoleerd", zegt hij aan onze redactie. "De nieuwe ploeg kan er nu eindelijk aan beginnen. Er is veel werk voor de boeg."

CD&V reageert ontgoocheld op de uitspraak. Volgens de partij hebben N-VA en Open VLD doelbewust een verrottingsstrategie gehanteerd om zo de structurele onbestuurbaarheid te bewijzen. "Het doelbewust trachten te creëren van onbestuurbaarheid door destabilisatiemanoeuvres blijkt nu wel mogelijk. Wij distantiëren ons van deze wijze van politiek voeren", klinkt het in een persbericht.

De weg ligt nu open voor Open VLD en N-VA om een nieuw gemeentebestuur aan te stellen. Vanavond al leggen de schepenen de eed af. Peter Gysbrechts zal wel nog enkele weken moeten wachten om opnieuw burgemeester te worden, want die procedure verloopt via de gouverneur.

Meest gelezen