Verkoop geneesmiddelen met cannabis vanaf deze zomer wettelijk mogelijk

Binnenkort mogen er in ons land geneesmiddelen op basis van cannabis worden verkocht. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) heeft daarvoor een Koninklijk Besluit ondertekend. Voorlopig komt wel enkel een mondspray voor mensen met multiple sclerose in aanmerking.

Eind vorig jaar kondigde minister De Block al aan dat ze de weg wilde openen naar medicinale cannabis in de apotheek. Op dit moment is het gebruik van cannabis als medicijn in ons land enkel toegelaten in het kader van wetenschappelijk onderzoek. Het nieuwe KB - dat eind deze maand in het Belgisch Staatsblad wordt gepubliceerd - moet dat opentrekken naar verdeling via de apotheek voor goedgekeurde geneesmiddelen.

Voorlopig komt enkel Sativex in aanmerking, een mondspray die mensen met MS gebruiken om spasmen tegen te gaan. "Er is blijkbaar een groep patiënten die niet meer reageert op andere geneesmiddelen en dan kan Sativex de zware pijn naar beneden halen", verduidelijkt Maggie De Block in "De ochtend" op Radio.

Enkel MS-patiënten zullen dan ook een terugbetaling voor het medicijn krijgen. De onderhandelingen voor die terugbetaling en de kostprijs van het geneesmiddel zijn nog volop bezig en zouden eind dit jaar moeten afgerond zijn.

De geneesmiddelen op basis van cannabis zullen enkel op voorschrift kunnen verkregen worden. "Het is dan eigen aan de therapeutische vrijheid van de arts of en hoeveel en hoe vaak die het geneesmiddel gaat voorschrijven", aldus de minister van Volksgezondheid.

"Geen plaats voor drugs in onze maatschappij"

Cannabis in zijn pure vorm mag hoe dan ook niet gebruikt worden als geneesmiddel. Apothekers mogen ook niet zelf aan de slag gaan met cannabisplanten om er medicijnen van te maken. En dus enkel medicinale cannabis voor mensen met multiple sclerose. Al kan dat laatste misschien nog op termijn worden uitgebreid. "Er zijn nogal wat aandoeningen waarmee pijn gepaard gaat, zoals reuma en spierziektes. Daarrond zit nog heel wat onderzoek in de pijplijn", weet De Block.

De minister wijst er verder op dat het gebruik van medicinale cannabis niets te maken heeft met gedoogbeleid van drugs. Een eventuele algemene beperkte regularisering komt er dan wellicht ook niet aan. "Ik houd vast aan het regeerakkoord en daarin staat dat er voor drugs geen plaats is in onze maatschappij."

"Rijden onder invloed blijft strafbaar"

Politierechter Kathleen Stinckens wijst er op Twitter op dat het gebruik van medicinale cannabis en achter het stuur van je wagen kruipen niet samengaan.

"Opgepast: rijden onder invloed blijft strafbaar!", klinkt het.

Meest gelezen