Wat kan de nieuwe waterfactuur voor u betekenen?

Vanaf 2016 zullen gezinnen die zuinig omspringen met drinkwater minder betalen dan nu. Wie veel water verbruikt, bijvoorbeeld om het zwembad te vullen of vaak het gazon te sproeien, zal meer betalen. Dat blijkt uit de nieuwe tariefstructuur voor drinkwater, die de Vlaamse regering heeft goedgekeurd. Maar wat kan dat nu concreet in uw geval betekenen?

Een koppel met drie kinderen

Stel u hebt een gezin (koppel) met drie kinderen, dan kan u tot 31 euro besparen. U betaalt vandaag voor een laag verbruik (110 kubieke meter) een factuur van 403 euro, vanaf 2016 wordt dat 372 euro. Als u echter een luxeverbruik hebt, zijnde een verbruik van 314 kubieke meter water, dan zal u 59 euro meer moeten betalen. Voor een gemiddeld verbruik van 157 kubieke meter water komt het neer op een korting van 79 euro. De factuur daalt van 610 euro naar 531 euro (zie foto).

Een alleenstaande ouder met twee kinderen

Een alleenstaande ouder met twee kinderen heeft een laag verbruik bij 74 kubieke meter water en ziet zijn factuur dalen van 300 naar 291 euro. Bij een gemiddeld verbruik van 106 kubieke meter water komt dat neer op een korting van 42 euro (van 440 euro naar 398 euro). Een royaler verbruik (212 kubieke meter water) wordt afgestraft, dan betaal u 45 euro meer.

Koppel zonder kinderen

Bij een gemiddeld verbruik van 76 kubieke meter water daalt de waterfactuur van een kinderloos koppel van 336 naar 317 euro, een winst van 19 euro. Bij luxeverbruik (152 kubieke meter water) moet u echter 57 euro bijleggen.

Wie een tweede verblijf heeft

Wie een tweede verblijf heeft, ziet sowieso zijn waterfactuur stijgen. Bij een laag verbruik (28 kubieke meter water) is dat een bedrag van 16 euro, voor een gemiddeld verbruik (40 kubieke meter water) bedraagt dat 23 euro en bij luxeverbruik (80 kubieke meter) is dat al snel 90 euro.

Meest gelezen