Van Playmate tot Galaxina: "Dorothy Stratten had heel groot kunnen worden"

35 jaar geleden ging in de Verenigde Staten de komedie "Galaxina" in première. Maar de lowbudgetfilm ging in 1980 vrijwel geruisloos aan menig bioscoopbezoeker voorbij. Toch werd de grappig bedoelde sciencefictionfilm uiteindelijk een cultklassieker en dat had alles te maken met de hoofdrolspeelster, Dorothy Stratten. Die was net daarvoor uitgeroepen tot Playboy’s "Playmate of the year". Maar het was haar onverwachte dood, enkele maanden later, die de film boven zichzelf uittilde.

Het moest de doorbraak worden voor de 20-jarige Stratten, die zo graag haar roem als seksbunny (zie foto hier beneden met Hugh Hefner) verzilverd zag in een heuse acteercarrière. Maar de kritieken over de film waren verdeeld. "Deze film is bedoeld als een parodie, maar het is eigenlijk puur vandalisme. Sommigen nemen zelfs het woord sexy in de mond. Maar dat is het helemaal niet", concludeerde The New York Times. New York Post omschreef de film dan weer als "uitbundig. Het roept een gevoel op dat vergelijkbaar is met dat van een hallucinogeen." Volgens L.A. Weekly was de film een aaneenrijging van grappen en grollen.

Dat voor Stratten een grote rol in de toekomst was weggelegd, daarover was er meer eensgezindheid. Ook regisseur Peter Bogdanovich, die voordien gescoord had met films als "What’s up, doc?" (met Barbra Streisand en Ryan O’Neal) en "Paper moon" (met Tatum O’Neal), zag dat Stratten talent had en bood haar een rol aan in "They all laughed".

Maar haar echtgenoot/manager Paul Snider kon het toenemende succes van Stratten moeilijk aan en vermoordde haar op 14 augustus 1980. Regisseur Bob Fosse zou in 1983 het Stratten-verhaal verfilmen in "Star 80", met Mariel Hemingway als Dorothy.

De moord op Stratten deed "Galaxina" opnieuw in kleine Amerikaanse bioscopen belanden en ook internationaal steeg de interesse. Zo won de film zelfs in 1983 de prijs van het publiek op het "Internationaal Festival van de Fantastische Film" in Brussel. De film werd nadien op video en dvd uitgebracht, met groter succes dan het bioscoopbezoek had doen vermoeden. In 2006 volgde nog een luxe-dvd-editie naar aanleiding van de 25e verjaardag van de film.

Schrijver en filmcriticus John Kenneth Muir zag zelfs 30 jaar na de première weinig goeds aan de film, behalve Stratten dan: "Het is juist haar aanwezigheid die de lijm is die dit chaotisch ding bij elkaar houdt. Zij had die glinstering in haar ogen en kon heus wel de kijker bij de keel grijpen. Voor het overige kan ik niets positiefs verzinnen over deze film." Een ander voornaam Amerikaans filmcriticus, Vincent Canby, besloot dat Stratten "een charmante verschijning op het filmdoek was, met présence, en meer dan waarschijnlijk zou ze uitgegroeid zijn tot een prima comédienne."

Hier beneden kunt u Dorothy Stratten zien schitteren in haar enige noemenswaardige filmrol:

Meest gelezen