Frankrijk verbiedt onkruidverdelger Roundup

De Franse minister van Milieu Ségolène Royal heeft een verbod op de vrije verkoop van de onkruidverdelger Roundup in tuincentra aangekondigd. In België is het product van Monsanto nog steeds verkrijgbaar. Waals minister van Milieu Carlo Di Antonio en een aantal organisaties dringen wel aan op een verbod op glyfosaat, het basisproduct in Roundup.

In maart van dit jaar kwam glyfosaat in de actualiteit nadat onderzoekers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hadden verklaard dat de herbicide kankerverwekkend zou zijn. Di Antonio vroeg daarop op 29 mei aan de bevoegde federale ministers om in navolging van Nederland de verkoop van glyfosaat aan particulieren aan banden te leggen.

Ook enkele milieuorganisaties hadden eind april in een brief aan minister van Volksgezondheid Maggie De Block en minister van Landbouw Willy Borsus reeds hun ongerustheid over glyfosaat uitgesproken. Ze vroegen een verbod op de verkoop van Roundup aan particulieren en een analyse van het gebruik van glyfosaat in de landbouw en de impact op milieu en gezondheid.

Actieve substanties in pesticiden worden eerst geëvalueerd en goedgekeurd op Europees niveau. Om de tien jaar volgt een nieuwe evaluatie. Op basis van deze "positieve lijst" bij de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) kan elk land vervolgens commerciële producten toelaten die stoffen bevatten die Europees groen licht hebben gekregen. Eind december van dit jaar verstrijkt de Europese goedkeuring voor glyfosaat.

De woordvoerster van De Block was nog niet bereikbaar voor commentaar.

Meest gelezen