Privacycommissie daagt Facebook voor de rechter

De Privacycommissie stapt naar de rechter tegen sociaalnetwerkgigant Facebook. Dat schrijft De Morgen en bevestigt voorzitter Willem Debeuckelaere aan VRT Nieuws. Volgens de Privacyommissie respecteert Facebook de Belgische privacyregels niet. De zaak komt komende donderdag al voor bij de kortgedingrechter. "We kunnen geen jaren meer wachten om een flagrante en grootschalige inbreuk op de Belgische privacywetgeving tegen te houden", klinkt het.
AP2010

Uit een eerder onderzoek in opdracht van de Privacycommissie bleek dat Facebook heimelijk de persoonsgegevens verwerkt van zowel haar leden, gebruikers als iedere internetgebruiker die in contact komt met producten en diensten van het netwerk, zonder daarvoor toestemming te vragen.

De Commissie stuurde daarop enkele opmerkingen en aanbevelingen naar Facebook, maar er kwam geen bevredigende respons van de website. De Privacycommissie heeft daarom nu Facebook België, Ierland en VS gedagvaard.

"We willen nu bij de rechter onze aanbevelingen afdwingen. Die aanbeveling is er voornamelijk op gericht om alle gebruikers van het internet te beschermen en vooral zij die geen lid zijn van Facebook. Ook zij worden getraceerd wanneer zij op pagina's komen waarop vind-ik-leukknoppen van Facebook staan. Hun toestemming wordt daarvoor niet gevraagd en dat is regelrecht in strijd met de Belgische privacywetgeving", legt voorzitter Debeuckelaere uit.

Facebook blaast onderhandelingen op

De zaak wordt komende donderdag al behandeld door de kortgedingrechter. "Het is voor ons nogal dringend. We kunnen geen jaren meer wachten om een flagrante en grootschalige inbreuk op de Belgische privacywetgeving tegen te houden", legt Debeuckelaere uit.

De Privacycommissie was nog aan het onderhandelen met Facebook over de privacykwesties. Door de dagvaarding komen die gesprekken nu wel in het gedrang.

"We hebben een mail gekregen van iemand van Facebook uit Londen. Iemand die we totaal niet kennen. Die zei dat het overleg geen zin meer heeft", aldus Debeuckelaere. "Ik zie daar het nut niet van in, maar het zou dus wel eens kunnen zijn dat we elkaar niet meer kunnen spreken buiten de rechtszaal."

Meest gelezen