Is Griekenland een "failed state"?

Of er nu een akkoord komt over nieuwe hulp voor Griekenland of niet, dat zal de meubelen in dat land niet redden. Volgens econoom Geert Noels van Econopolis is Griekenland dan ook een mislukte staat en heeft de politiek verkeerde keuzes gemaakt.

De huidige crisis is vervelend, niet enkel voor de Grieken, maar ook voor de Europese politici en voor het Internationaal Muntfonds (IMF). Die hebben vijf jaar geleden bij de eerste hulpplannen voor Griekenland de verkeerde keuzes gemaakt en voor hen is het nu politiek moeilijk om dat toe te geven.

De redding van Griekenland in 2010 was dan ook vooral bedoeld om de gevolgen van een Griekse crisis op te vangen voor de toen erg zwakke Europese banken.

Een bankroet nu zou vooral gevolgen hebben voor de andere Europese lidstaten van de eurozone en dus de belastingbetalers in die landen en net dat is moeilijk uit te leggen aan de bevolking. Ons land heeft bijvoorbeeld voor acht miljard euro in het bodemloze Griekse vat gegooid, geld dat wellicht niet op pas op erg lange termijn terugbetaald zal worden.

Zelfs met nieuwe hulp of een volledige kwijtschelding van de schulden, is het fundamentele probleem van Griekenland niet opgelost, aldus Noels, die waarschuwt dat we over vijf jaar dan opnieuw staan waar we nu staan.

Het probleem is Griekenland zelf dat een mislukte staat is zonder leefbare economie of perspectieven voor de eigen bevolking. Pas op lange termijn zou er een nieuwe staat met een werkbare administratie en een echte economie kunnen opgebouwd worden.

Hoe dan ook zal elke oplossing voor Griekenland pijnlijk zijn voor de Grieken en voor Europa. De voorbije vijf jaar hebben de Europese politici hun tijd en energie besteed aan de problemen van een klein land en dat ging ten gevolge van inertie op andere terreinen zoals ondernemerschap en innovatie.

Ook IMF heeft een probleem

Naast Europa heeft ook het Internationaal Muntfonds nu een groot probleem. Dat is mee in de hulpplannen voor Griekenland gestapt en zit nu ook met het uitzicht op een niet terugbetaling.

Het IMF is echter wereldwijd actief. Als er extra concessies komen voor Griekenland -een arm land in een rijke Europese club- moet het IMF dan aan andere arme landen zonder rijke clubs uitleggen waarom zij geen gunstigere voorwaarden krijgen.

Toegeven aan de Griekse eisen zou dan de voorwaarden voor noodkredieten wereldwijd op de helling zetten en IMF-programma's bemoeilijken, aldus Geert Noels.

Meest gelezen