Vlaams Belang stapt in Europees Parlement in groep met Front National

Morgen wordt tijdens een persconferentie in het Europees Parlement in Brussel een groep genaamd "Europe des Nations et des Libertés" (Europa van de Naties en de Vrijheden) boven de doopvont gehouden. Vlaams Belang (VB), dat al met het FN samenwerkte, zal daar deel van uitmaken, zo blijkt uit een persbericht van voorzitster Marine Le Pen van het Front National (FN).

Rond de Franse extreemrechtse partij wordt een rechtse groepering gevormd met voorts de Nederlandse Partij voor de Vrijheid (PVV) van Geert Wilders, de Oostenrijkse partij Freiheitlichen (FPÖ) en de Italiaanse partij Lega Nord. Ook andere Europarlementsleden zullen deel uitmaken van de nieuwe formatie, maar zij worden niet in het persbericht vernoemd.

Om een groep in het EP te vormen, zijn minstens 25 Europarlementsleden uit ten minste zeven landen nodig. Wat dat eerste betreft, zit de nieuwe formatie op rozen: alleen al het FN levert 23 leden. Met de huidige bondgenoten erbij staat de teller al op 37. Vraag is uit welke landen die "andere" parlementsleden gaan komen.

Vooralsnog heeft de fractie vijf nationaliteiten. Volgens een Europarlementslid van het FN wordt daarover "tot de laatste minuut" onderhandeld. Eerder had het FN al vergeefse gesprekken gevoerd met de Poolse partij Congres van Nieuw Rechts (KNP) en met een Bulgaarse nationalist van de partij VMRO.

Door als fractie op te treden, kunnen de diverse leden op meer media-aandacht rekenen én op enkele miljoenen euro aan subsidies.

"Historisch moment"

Europarlementslid voor Vlaams Belang Gerolf Annemans spreekt van een "historisch moment". Hij ziet immers kansen om de EU-kritische stem in het Europees Parlement veel zwaarder te laten klinken, met name via samenwerking met de EVDD-fractie van Nigel Farage en de ECR-fractie waar N-VA deel van uitmaakt. "Al is N-VA een pro-Europees eilandje in die partij", oordeelt de Vlaams Belanger. "De N-VA heeft nog een grote weg af te leggen, de rest van de ECR niet."

Samenwerking met de drie fracties zal de eurokritische stem veel luider laten weerklinken, hoopt Annemans. "Daardoor zullen we niet steeds weer via kleine wisselmeerderheden moeten werken". Bovendien zijn vier van de partijen uit de nieuwe fractie de grootste partij in hun eigen land, merkt hij nog op in een eerste reactie.

Morgen om 11.00 uur volgt meer tekst en uitleg op een persconferentie.

Meest gelezen