Worden aardappelen straks fors duurder?

Als het relatief droge weer aanhoudt, dreigen de aardappelen fors duurder te worden. Dat zegt Romain Cools, secretaris-generaal bij sectororganisatie Belgapom. Door de koude lente en de droogte van afgelopen weken, dreigt de aardappeloogst dit jaar tegen te vallen.
© Roddy Paine - www.belgaimage.be

In 2013 leidde slecht weer nog tot recordprijzen van 300 à 350 euro per ton. De ideale weersomstandigheden zorgden vorig jaar dan weer voor een omvangrijke oogst, maar door het overaanbod kelderde de prijzen.

Tot twee maanden geleden lag de prijs van een bintje op 25 euro per ton, maar nu krijgen boeren opnieuw 100 euro. Door het koude weer in maart en april konden de knollen moeilijk schieten. Momenteel remt de aanhoudende droogte het groeiproces. De aardappelboeren, vooral wie nog aardappelen in voorraad heeft, zijn niet rouwig om die huidige stijging. Maar als de droogte aanhoudt, dreigen ook zij hun contractueel bepaalde hoeveelheid niet te kunnen leveren.

Diepvriesproducten

Ook de verwerkende bedrijven en de consument hebben belang bij regenval, maar voor de komende dagen worden geen grote hoeveelheden voorspeld.

Ongeveer 90 procent van de Belgische aardappeloogst wordt verwerkt tot diepvriesproducten. De meest gehanteerde prijs is die van het bintje, de variëteit die het best geschikt is voor de diepvries. Veel bedrijven laten de oogst onmiddellijk verwerken. De andere aardappelen blijven op het veld tot ze een stevige schil ontwikkeld hebben en worden dan in loodsen bewaard tussen 8 en 10 graden.

Meest gelezen