ArcelorMittal Gent investeert 80 miljoen in microben

De Gentse vestiging van staalgigant ArcelorMittal plant een investering van 80 miljoen euro om koolstofmonoxide (CO) uit hoogovens om te zetten in biobrandstoffen. Op die manier zou de CO2-uitstoot drastisch verminderen. Dat bevestigt het bedrijf na berichten in De Tijd. Bovendien levert de investering op termijn tientallen jobs op.

"De CO uit de hoogovens gaan we nu onder hoge druk in een reactor brengen waarin microben in een waterbad op 38 graden leven", zegt Carl De Maré, Chief Technology Officer bij het staalbedrijf. "Dat zijn microben die al honderdduizenden jaren in de diepzee leven, waar geen zuurstof is. Ze voeden zich dus met CO en waterstof. Het speciale eraan is dat ze die voeding omzetten in ethanol, dat je in een benzinetank kan bijvoegen, biobrandstof dus."

Momenteel worden alle hoogovengassen naar een elektriciteitscentrale gestuurd, maar de CO wordt er bij verbranding koolstofdioxide (CO2) en komt dus in de atmosfeer terecht. De nieuwe technologie moet de CO2-uitstoot van de staalreus met 120.000 ton (op 9 miljoen ton) per jaar verminderen.

De microbentechnologie komt van een Nieuw-Zeelands bedrijf (LanzaTech), waarmee een joint venture zal opgericht worden. Vermoedelijk zal ook nog een bedrijf dat biobrandstof verkoopt, participeren in de joint venture. De installatie moet zestig miljoen liter per jaar produceren en vanaf midden 2017 opgestart worden. De investering levert op termijn vijftig extra jobs om.

Meest gelezen