Schonere lucht kan jaarlijks 2 miljoen levens redden

Er zouden jaarlijks 2,1 miljoen minder mensen sterven als alle landen zich aan de WHO-doelstellingen zouden volgen om de uitstoot van fijnstof in te perken. Dat blijkt uit internationaal onderzoek. Alleen al in China, India en Rusland zouden er 1,4 miljoen levens gered kunnen worden. Maar ook in het minder vervuilde Westen valt er een grote winst te boeken.

De luchtvervuiling is jaarlijks verantwoordelijk voor de dood van 3,2 miljoen mensen, schatte de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) eerder al. En 2,1 miljoen van hen zouden niet overlijden als alle landen de WHO-doelstellingen zouden volgen, blijkt uit een nieuw onderzoek naar de gevolgen van de globale uitstoot van fijnstof die gepubliceerd werd in het wetenschappelijke tijdschrift “Environmental science and technology”.

De onderzoekers zagen de these bevestigd dat er vooral in sterk vervuilde landen, zoals China, India en Rusland vele levens gered kunnen worden. 1,4 miljoen levens zouden gered kunnen worden als die drie grote landen hun uitstoot van fijnstof fors zouden inperken. Grote boosdoener is daar vooral de verbranding van steenkool in elektriciteitscentrales, maar ook bij huishoudens. Andere belangrijke bronnen van fijnstof zijn uitlaatgassen van auto’s en de industrie.

De onderzoekers waren verbaasd dat er ook in minder vervuilde regio’s, zoals Europa, de VS en Canada nog een grote winst te boeken valt, als de lucht er nog wat schoner zou worden. Samen zouden daar ook ruim een half miljoen minder doden vallen als er minder fijnstof zou worden uitgestoten.

Inspanningen

Concreet onderzochten de wetenschappers de gevolgen van stofdeeltjes die kleiner zijn dan 2,5 micron. Als die in de longen terechtkomen, kunnen die kanker en hartaandoeningen veroorzaken.

De meeste mensen wonen in gebieden waar er 10 microgram fijnstofdeeltjes per liter in de lucht zitten. Dat is het maximum dat de WHO oplegt. Maar in bepaalde delen van India en China zit men momenteel aan het tienvoud van dat plafond.

Om aan de norm te komen, zijn daar aanzienlijke inspanningen nodig. Als dat niet gebeurt, zal de sterfte de komende jaren nog met een vijfde toenemen, omdat de bevolking in China en India ook aan het vergrijzen is. En ouderen zijn nu eenmaal gevoeliger aan ziektes die veroorzaakt worden door fijnstof.