Welke vrouw komt voor het eerst in een eeuw op een dollarbiljet?

Vanaf 2020 komt er een nieuw dollarbiljet in omloop waarop een vrouw wordt afgebeeld. Het is nog maar de derde keer in de Amerikaanse geschiedenis dat dit gebeurt. Dat heeft de Amerikaanse minister van Financiën Lew bekendgemaakt. Welke "opmerkelijke Amerikaanse vrouw" te zien zal zijn, is nog niet beslist.

Het gloednieuwe biljet van tien dollar komt uit in 2020, naar aanleiding van de 100e verjaardag van de 19th Amendment, de wet die vrouwen stemrecht gaf. De precieze datum waarop het nieuwe dollarbriefje in omloop komt, wordt later bekendgemaakt. Het biljet zal extra goed beveiligd worden tegen namaak, meldt de Amerikaanse minister van Financiën Jacob Lew.

Welke vrouw wordt vereeuwigd op een dollarbriefje, zal in de loop van de zomer beslist worden. Het grote publiek kan suggesties doen op een speciale website. Zeker is wel dat de beeltenis van "de dollarvrouw" te zien zal zijn op het briefje van 10 dollar. Alexander Hamilton, de allereerste Amerikaanse minister van Financiën, ruimt daarvoor plaats. Zijn afbeelding werd al sinds 1929 gebruikt.

Het is de eerste keer in ruim een eeuw dat een vrouw zal worden afgebeeld op een dollarbiljet. In de loop van de geschiedenis viel die eer enkel te beurt aan Martha Washington, de echtgenote van de eerste president, en de Indiaanse Pocahontas.