Baby-olifant Qiyo zet eerste stapjes buiten in Planckendael

In dierenpark Planckendael in Mechelen heeft de dinsdagavond geboren babyolifant Qiyo haar eerste stapjes in de buitenlucht gezet. Het was ook de eerste keer dat het grote publiek kon kennismaken met het diertje, tot nu toe mochten enkel abonnees een kijkje gaan nemen binnen in de olifantentempel. De eerste wandeling op het buitenterrein begon voor Qiyo nog wat onwennig, maar onder begeleiding van de rest van de familie haalde de nieuwsgierigheid uiteindelijk toch de bovenhand.

Qiyo kwam dinsdagavond laat ter wereld en is het vijfde jong voor Phyo Phyo, tevens de moeder van Kai-Mook. De bevalling verliep erg vlot en het olifantje stond binnen het halfuur recht. Het bleek dan ook al snel in opperbeste gezondheid te verkeren, in tegenstelling tot het eerder dit jaar geboren maar al na een maand overleden babyolifantje Q. Planckendael zag er daarom geen graten in om Qiyo binnen de paar dagen aan het publiek te presenteren.

De eerste stapjes buiten werden door een heleboel kijklustigen bewonderd, onder wie verschillende schoolgroepen. Het hele gebeuren was ook live te volgen op het sociale medium Periscope.

"Dit is echt hartverwarmend om te zien", zegt Ilse Segers, communicatieverantwoordelijke van Planckendael. "Je zag dat bijvoorbeeld de tante heel even twijfelde om buiten te komen omdat ze niet wist of de baby wel zou volgen, maar dat is prima gelukt."

Qiyo blijft allicht ook deze namiddag nog gewoon buiten rondwandelen met de rest van de olifantenfamilie. "Een baby moet natuurlijk regelmatig rusten, maar dat laten we nu aan het ritme van de natuur over", aldus nog Segers.