Belg dronk nooit eerder zo weinig bier

De bierconsumptie in ons land blijft erop achteruitgaan. In de eerste vijf maanden van dit jaar werd 5 procent minder bier gedronken dan in 2014. Het gaat om de sterkste daling in de laatste 15 jaar, zo meldt de voorzitter van de Belgische Brouwers in De Standaard. De export van onze bieren naar het buitenland neemt wel toe.

De bierconsumptie in ons land gaat al jaren in dalende lijn. Tussen 1995 en 2014 nam de binnenlandse verkoop gestaag af met 23 procent. 2014 was onder meer door het WK voetbal een atypisch jaar waarin de terugval minder groot was. Toen dronk elke Belg gemiddeld 72 liter bier.

Volgens Jean-Louis Van de Perre, voorzitter van de Belgische Brouwers is de dalende bierconsumptie te verklaren door de economische crisis. Belgen gaan minder op café, maar drinken hun pintje wel nog thuis. De sector wil die tendens keren met gerichte campagnes. "We moeten de Belg weer zin doen krijgen in bier van eigen bodem", zegt hij daarover in De Standaard.

Ook de huidige gezondheidstrends spelen de verkoop van bier parten. "Met die discussie is veel perceptie gemoeid. Matig bierverbruik kan passen in een gezonde levensstijl. Twee glazen bier of twee glazen wijn: het effect is vrijwel hetzelfde. Bier zit de Belg bovendien als het ware in de genen", aldus Van de Perre.

Ambacht

Pils blijft met grote voorsprong de populairste biersoort, goed voor drie kwart van de totale bierconsumptie, al neemt de vraag naar speciaalbieren wel toe. "Microbrouwers en ambachtelijke brouwers leven opnieuw op. Kwaliteit en vakmanschap zijn belangrijk. En elke brouwer is destijds begonnen als microbrouwer", zegt Van de Perre daarover.

Export

In tegenstelling tot de dalende bierverkoop in België wordt in het buitenland steeds vaker Belgisch bier geschonken. Een steeds groter aandeel van de Belgische productie is voor de buitenlandse markt.

Vooral buiten de Europese Unie zijn de Belgische merken populair. China steekt Japan bovendien voor het eerst voorbij als grootste buitenlandse afnemer.

Meest gelezen