Donderdag, dit moet Shanghai zijn - Veerle De Vos

Sinds gisteren tot en met volgende zaterdag zijn koning Filip en koningin Mathilde op staatsbezoek in China. Dat begint in Wuhan en eindigt in Shenzen. Veerle de Vos reist met hen mee.

Geen terracottakrijgers in Xi’an, geen Verboden Stad in Peking, geen boottochtje tussen de groene ‘suikerheuvels’ in Guilin. Het eerste staatsbezoek van Koning Filip en koningin Mathilde heeft meer weg van een handelsmissie. Op 7 dagen tijd doet het koningspaar 5 steden aan. De meeste dagen beginnen met een ‘powerbreakfast’ en eindigen met een ‘netwerkreceptie’ . Een grote delegatie zakenmensen vergezelt het koningspaar, bij hen de toplui van Barco, Jan De Nul en Bekaert om er maar een paar te noemen. ‘Een staatsbezoek nieuwe stijl’ noemt Filip het zelf op het vliegtuig.

Economie blijft fors groeien

Tien jaar geleden waren zijn ouders hier ook op staatsbezoek, toen mét krijgers, tuinen en boottochtjes. Maar de tijden zijn veranderd, dit soort bezoeken kosten veel geld en moeten dus iets opbrengen. Ook in China zelf hebben ze trouwens de afgelopen tien jaar niet stilgezeten: de economie is intussen de tweede grootste ter wereld geworden – alleen die van de Verenigde Staten moet het nog inhalen. Er rijden nu hogesnelheidstreinen tussen alle grote steden over vele duizenden kilometers speciaal aangelegde sporen. Tien jaar geleden waren dat er nog nul. Jawel 0. Het voert de technologie voor die hogesnelheidstreinen intussen uit naar het buitenland. En de economie blijft fors groeien, weliswaar niet meer met de ‘double digit’ cijfers van tien jaar geleden.

China heeft intussen ook een nieuwe president, net zoals zijn voorganger Hu Jintao – de kleurloze man met een brilletje- ‘uitverkoren’ ui t een select groepje toppolitici. Het was Xi Jinping zelf die koning Filip uitnodigde voor een tegenbezoek, toen ie vorig jaar op bezoek was in ons land, samen met zijn flamboyante vrouw, een ex-operazangeres. Na anderhalf jaar zit Xi steviger in het zadel dan een van zijn voorgangers, op Mao na misschien . Hij heeft de volledige controle over het leger en de partij, en gooide al menig toppoliticus van zijn troon in een doorgedreven anti-corruptie campagne. Maar het zijn niet alleen corrupte politici die in de vuurlinie liggen, ook iedereen die een anti-stem laat horen, journalisten, dissidenten, advocaten en zelfs feministes zijn de laatste jaren opgepakt en gevangen gezet. De ‘Great Firewall’ die China heeft opgetrokken wordt alsmaar hoger, het Chinese internet wordt meer en meer een ‘intranet’, afgeschermd van de rest van de wereld.

Winstmarges worden kleiner

Ook voor Westerse zakenlui groeien de gouden appels niet meer aan de bomen. Nieuwe regels maken het moeilijker voor Westerse bedrijven om hier zaken te doen, winstmarges worden kleiner. China bevoordeelt zijn eigen bedrijven die intussen al lang niet meer alleen ‘Westerse technologie’ kopiëren. Internetverkoopgigant Alibaba is een voorbeeld van een succesvol internationaal bedrijf, Huawei – de telecomgigant die Apple naar de kroon wil steken- een ander. Niet toevallig heeft koning Filip met de twee oprichters – Jack Ma van Alibaba en Ren Zhengfei van Huawei- een afspraak. Want dit staatsbezoek mag dan wel vooral bedoeld zijn om de kwaliteiten van ons land hier in de kijker te zetten, ook China pakt graag uit met zijn kroonjuwelen.

En ook al valt er voor onze bedrijven dan minder te rapen dan voorheen en blijft China voorlopig een autoritaire staat, negeren kunnen we dit land al lang niet meer. En dus landen Filip en Mathilde vandaag in Wuhan, een provinciehoofdstad aan de Yangtze in centraal China. Twintig jaar geleden – toen ik hier woonde- een provinciestad met een hangar als luchthaven en wegen vol putten. Vandaag een metropool met de grootste luchthaven in centraal-China (drie terminals, 38 miljoen passagiers), de 7de grootste autoproducent ter wereld (twee miljoen voertuigen per jaar) en de grootste rivierhaven in heel China. ‘2015, dit moet China zijn’.

(Veerle De Vos is VRT-journaliste en kenner van China)

Meest gelezen