"Vrouwelijke supporters zijn geen hoeren"

Vrouwen op sportwedstrijden, het blijft een probleem in Iran. Ondanks een versoepeling van de regels waren 200 vrouwen afgelopen vrijdag niet welkom op een volleybalmatch tussen Iran en de VS. De Iraanse politica Shahindokht Molaverdi hekelt de houding van de hardliners die vrouwen steevast afdoen als "sletten en prostituees".

Iran tegen de Verenigde Staten. Voor één keer was het geen politieke maar een sportieve krachtmeting, afgelopen vrijdag. Naar de wedstrijd werd reikhalzend uitgekeken. Ook 200 vrouwen mochten officieel het Azadicomplex in Teheran binnen. Maar dat was zonder het beveiligingspersoneel gerekend. Geen enkele vrouw mocht erin. "Omdat de security de tickets niet goedgekeurd had en ze dus ongeldig waren", zegt een official.

De Iraanse politica Shahindokht Molaverdi (foto) noemt dat hypocriet. De vicepresident van het departement Vrouwen- en Familiezaken in Iran wijst op de gewelddadige bedreigingen afgelopen vrijdag en zegt dat de tegenstanders van vrouwenrechten met de dag driester worden. Ze deelden onder meer posters uit in Teheran waarop vrouwelijke supporters worden afgebeeld als prostituees.

"De kiezer heeft de conservatieven 2 jaar geleden afgestraft. Ze zijn terug gekropen naar hun grot der vergetelheid", klinkt het op Molaverdi’s Facebook-pagina. Ze heeft er genoeg van dat sommige mannen de vrouwen lukraak verwijten en beledigingen naar het hoofd slingeren, alleen omdat het hen goed uitkomt.

Lichte vooruitgang

Sinds de Islamitische Revolutie in 1979 mogen vrouwen geen enkel sportevenement bijwonen met mannelijke teams. Maar de regering van president Hassan Rouhani gaat wel losser om met die beperkingen. Voor volleybal, basketbal, handbal en tennis wordt al een aantal Iraanse vrouwen toegelaten. Bij voetbal, zwemmen en worstelen mogen ze nog niet binnen.

Een basketbelwedstrijd in Teheran leverde begin juni geen probleem op bij het conservatieve deel van de bevolking. Hardliners hadden toen wel met acties gedreigd bij de volleywedstrijd van vorige vrijdag tussen Iran en de Verenigde Staten.

Meest gelezen