"Laat leerlingen meer ontwerpen tijdens de lessen techniek"

Leerlingen uit de eerste graad van het middelbaar onderwijs verliezen hun interesse in techniek, de lessen techniek ten spijt. Vooral bij meisjes daalt de interesse. Volgens onderwijsonderzoeker Jan Ardies van de Universiteit Antwerpen kunnen leerkrachten dat tegengaan door hun leerlingen meer te laten ontwerpen tijdens de lessen.
De Nederlandse koningin Maxima op een workshop rond meisjes en techniek

Ardies onderzocht de interesse in techniek en de carrièreambities bij bijna 2.800 leerlingen van 12 tot 14 jaar oud uit 20 scholen. Vaststelling: zowel in de meer abstracte richtingen (denken we bijvoorbeeld aan Latijn) als zelfs in de meer technische richtingen is die interesse tanend.

"Het vak techniek moet jongeren kennis laten maken met de techniek. Maar nu stellen we vast dat de interesse en ambitie voor een baan in de technische sector afnemen na het tweede jaar middelbaar. Bij meisjes, die bij aanvang al minder belangstelling tonen, is de daling nog sterker", legt Ardies uit in De Standaard.

Oorzaak? De leerlingen knappen kennelijk af op al te theoretische uiteenzettingen. In heel wat scholen proberen ze dat te counteren door leerlingen bouwpakketten in elkaar te laten steken, maar uit het onderzoek blijkt dat je daar enkel de jongens mee kan enthousiasmeren.

"Gemiste kans"

"Een gemiste kans", zegt onderzoeker Jan Ardies aan VRT Nieuws. "Je moet leerlingen eerst iets laten ontwerpen, hen met eigen ideeën laten komen en die laten uitwerken. Pas daarna komt de praktische component."

Volgens hem krijg je dan ook de meisjes mee in het technische verhaal en zal je de daling van de interesse kunnen tegenhouden. "Ik hoorde het vanmorgen nog bij BEL10 op Radio 1: als je meisjes iets kunt laten doen waar ze het humaan en zorgend nut van inzien, dan heeft dat een positief effect. Nu zijn de lessen techniek voor hen iets te veel lijmen en zagen, zonder al te veel denkwerk." Ook bij leerlingen die van nature meer theoretisch aangelegd zijn, zou dat de interesse in techniek moeten aanzwengelen.