Antwerpen wil experimenteren met elektrische verdoving bij slachten

Het Antwerpse stadsbestuur wil een experiment opzetten waarbij schapen pijnloos geslacht kunnen worden bij het islamitische Offerfeest. Onverdoofd slachten is verboden door Vlaams minister voor Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA). Partijgenoot Fons Duchateau, schepen van Diversiteit in Antwerpen, wil met nu aantonen dat een elektrisch verdoofd schaap wel halal geslacht kan worden. Hij wil dat demonstreren voor een aantal moslims.

Duchateau wil binnenkort een experiment doen waarbij een schaap verdoofd wordt door elektronarcose. Daarbij krijgt het dier een stroomstoot waardoor het volgens de Antwerpse schepen in 0,2 milliseconde verdoofd wordt. “Dat is sneller dan de pijnprikkel, zodat het schaap er geen last van heeft”, legde hij uit in “De ochtend” op Radio 1.

Nadat het die stroomstoot heeft gekregen, wordt het schaap de keel overgesneden. En enkele momenten later zou het weer opnieuw kunnen opstaan. Dat is het bewijs dat het nog in leven is op het moment dat het de keel wordt overgesneden, zoals de islam voorschrijft, stelt Duchateau.

Duchateau wil moslims ervan overtuigen dat deze manier van slachten ook halal is. Hij heeft dit weekend een aantal mensen uit de moslimgemeenschap uitgenodigd om het experiment bij te wonen. Sommigen zouden afwijzend gereageerd hebben, anderen zouden het aanbod nog overwegen.

Kritiek op Weyts

Het initiatief van Duchateau is een reactie op het verbod op onverdoofd slachten. Vlaams minister voor Dierenwelzijn Ben Weyts, heeft dat verbod met onmiddellijke ingang ingevoerd. Hierdoor komt de praktijk van het onverdoofd slachten op tijdelijke slachtvloeren op de helling te staan. Duchateau zegt dat hij zijn experiment heeft afgetoetst met de minister.

Weyts kreeg al heel wat kritiek op de invoering van het verbod, zowel bij de oppositie als binnen de coalitie. Daar is vooral te horen dat Weyts te snel wil gaan en zo de confrontatie opzoekt met de moslimgemeenschap door geen overgangsjaar toe te laten.