Berliner Philharmoniker kiest voor Kirill Petrenko

De Rus Kirill Petrenko wordt de nieuwe chef dirigent van de Berliner Philharmoniker, een van de beroemdste orkesten ter wereld. Hij volgt de Brit Simon Rattle op, die in 2018 vertrekt.

De meer dan 120 topmuzikanten van de Berliner Philharmoniker kiezen van oudsher zelf hun dirigent. Deze keer bleek het een moeilijke bevalling. De beslissing had begin vorige maand al moeten vallen, maar het orkest raakte er toen niet uit.

Vandaag werd dan weer op een inderhaast bijeengeroepen persconferentie -uit angst voor een perslek- bekendgemaakt dat de kogel door de kerk is: de Rus Kirill Petrenko (43) is verkozen tot nieuwe chef-dirigent.

De keuze wordt bestempeld als verrassend, want Petrenko maakte vooral naam als operadirigent. Op de persconferentie werd zijn "unieke charisma" en zijn "fijnzinnige stijl" geroemd. Bij de gerenommeerde Berliner Philharmoniker treedt Petrenko in de voetsporen van klinkende namen als Herbert von Karajan en Claudio Abbado.