Beurzen zijn hoopvol over oplossing voor Griekenland

De Europese beurzen toonden zich vandaag erg hoopvol inzake een oplossing voor de Griekse problemen. In tal van plaatsen stegen de indexen met meer dan drie procent. Toch is er nog wel onrust over de situatie van de Griekse banken.
AP2011

Parijs en Frankfurt sloten vandaag identiek met een winst van 3,81%. Madrid deed er 3,87% bij en Milaan 3,47%. In Brussel sloot de Bel-20-index met een winst van 2,52%. De FTSE100 in Londen kende een stijging van 1,72%, maar die is uiteraard minder gevoelig voor de situatie van de eurozone.

De meest opvallende stijger was de ASE-index van de beurs van Athene. Die sloot vandaag met een winst van 9%, maar had de voorbije week dan weer fors ingeleverd toen bleek dat een akkoord nog veraf was.

Nu is die opluchting op de beurzen uiteraard gekoppeld aan een voortzetting van het proces over een al dan niet toekennen van nieuwe noodhulp aan Griekenland door de EU, de ECB en het IMF. Daarover is het laatste woord echter nog niet gezegd.

AP2013

Griekse banken nu in het vizier

Terwijl op politiek terrein het optimisme over Griekenland weer de bovenhand krijgt, leidt de situatie van de Griekse banken dan weer tot enige onrust. Zo halen de Grieken nu massaal hun geld af bij hun banken en dat kan die instellingen in de problemen brengen.

Voor de derde keer op enkele dagen tijd heeft de Europese Centrale Bank (ECB) de steun aan de Griekse banken moeten optrekken via de zogenoemde ELA (emergency liquidity assistance). Dat heeft de Griekse banken toegelaten om voorlopig open te blijven, maar die situatie kan niet eindeloos blijven duren en is in feite kritieker dan het politieke getouwtrek.

Nu er vandaag ook nog niet echt een doorbraak is, zit de top van de ECB vanavond opnieuw bijeen om de situatie te bespreken. De waarschuwing van de topman van de Oostenrijkse centrale bank is alleszins duidelijk: de steun van de ECB kan niet eindeloos gerekt worden en de Griekse regering moet nu snel kleur bekennen.

Griekse crisis kan uitdijen in de Balkan

Intussen is in een aantal landen op de Balkan ongerustheid ontstaan over de Griekse banken die daar via lokale filialen actief zijn. Ook daar zouden een aantal bezorgde klanten begonnen zijn om geld uit die banken te halen.

Vooral in Bulgarije en Macedonië is de invloed van Griekse banken voelbaar. Die hebben daar zowat 20% van de markt in handen. Ook in Servië, Albanië en Roemenië zijn Griekse banken actief.

Onder meer in Bulgarije is de centrale bank tussenbeide gekomen om de liquiditeit van de Griekse bankenfilialen te beveiligen. Een eventueel onderuitgaan van Griekse banken in eigen land zou het vertrouwen bij hun filialen elders in de Balkan kunnen ondermijnen.