Bibliotheken struikelen over gereglementeerde boekenprijs

Een groot aantal bibliotheken gaat niet akkoord met het voorstel voor een gereglementeerde boekenprijs. Zij zouden nog maximum 15 procent korting kunnen krijgen op nieuwe boeken en dat is, in tijden van besparingen, te weinig, vinden veel bibliotheken. Ook Carrefour, dat bestsellers met aanzienlijke korting verkoopt, heeft grote reserves bij het idee. De winkelketen denkt van populaire titels zowat de helft minder te zullen inkopen.

In het Vlaams parlement werd maandag een hoorzitting gehouden over de invoering van een gereglementeerde boekenprijs, een principe dat is opgenomen in het Vlaams regeerakkoord. Sectorvereniging Boek.be stelt voor om in het eerste halfjaar na de lancering van een titel een maximale korting van 10 procent toe te staan. Voor scholen en bibliotheken zou dat mogen oplopen tot 15 procent.

"Er heerst veel discussie in de sector over het voorstel", zegt Bruno Vermeeren van bibliotheekvereniging VVBAD. "Veel bibliotheken staan achter het principe van een gereglementeerde prijs, maar willen een grotere korting. Door de besparingen in de bibliotheeksector zijn die kortingen nog belangrijker geworden dan vroeger."

Vanuit de boekensector komt er veel kritiek op de honger naar soldenprijzen bij de bibliotheken. "De kortingen aan bibliotheken zijn volledig uit de hand gelopen", zegt Carlo Van Baelen, voormalig directeur van het Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL). "Dit is niet langer houdbaar. Op termijn zullen de gesubsideerde bibliotheken ervoor zorgen dat we de boekhandels moeten gaan subsidëren."

Ook Carrefour, bij de supermarktketens de grootste aanbieder van boeken, is tegen de vaste boekenprijs gekant. Carrefour geeft nu vaak aanzienlijke kortingen op bestsellers. "De uitgevers vertellen ons dat ze het volume dat wij verkopen nodig hebben om kleinere titels te financieren", zegt Baptiste Van Outryve van de keten. Carrefour denkt dat de gereglementeerde prijs bij de tien tot twintig best verkochte titels voor een minderverkoop van 50 procent kan zorgen. "Misschien zullen we ook al de helft minder inkopen", besluit Van Outryve.

 

"Kortingen aan bibliotheken uit de hand gelopen"

Vanuit de boekensector komt er veel kritiek op de honger naar soldenprijzen bij de bibliotheken. "De kortingen aan bibliotheken zijn volledig uit de hand gelopen", zegt Carlo Van Baelen, voormalig directeur van het Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL). "Dit is niet langer houdbaar. Op termijn zullen de gesubsidieerde bibliotheken ervoor zorgen dat we de boekhandels moeten gaan subsidëren."

Ook Carrefour, bij de supermarktketens de grootste aanbieder van boeken, is gekant tegen de vaste boekenprijs. Carrefour geeft nu vaak aanzienlijke kortingen op bestsellers.

"De uitgevers vertellen ons dat ze het volume dat wij verkopen nodig hebben om kleinere titels te financieren", zegt Baptiste Van Outryve van de keten. Carrefour denkt dat de gereglementeerde prijs bij de tien tot twintig best verkochte titels voor een minderverkoop van 50 procent kan zorgen. "Misschien zullen we ook al de helft minder inkopen", besluit Van Outryve.

Meest gelezen