Bonden kondigen acties aan op Schiphol

De acties van de Nederlandse ambtenaren rond een nieuwe cao zullen volgende week voor het eerst ook overlast veroorzaken bij het grote publiek, zo waarschuwen de vakbonden. Reizigers op de luchthaven van Schiphol moeten volgende week dinsdag rekening houden met opstoppingen bij de douanepoortjes.
AP2010

Medewerkers van de douane houden volgende week op dinsdagmorgen een stiptheidsactie. Dat houdt in dat iedere reiziger bij de douanepoortjes wordt gecontroleerd. Normaal kunnen veel mensen gewoon doorlopen.

De bonden willen op deze manier de komende tijd elke week overlast veroorzaken op Schiphol, om de druk op minister Stef Blok van de Rijksdienst op te voeren. Ook bij de douane in de Rotterdamse haven zetten de bonden komende weken stiptheidsacties op touw.

De voorbije weken werd al actiegevoerd door rijksambtenaren in Rotterdam, Arnhem, Leeuwarden en Amsterdam. Vandaag legden zo'n driehonderd medewerkers van de belastingdienst in Venlo ook al het werk neer uit protest. Van die acties merkte de gewone man weinig.

De 120.000 rijksambtenaren wachten al vier jaar op een nieuwe cao. Het overleg hierover zit muurvast. De bonden eisen na vier jaar nullijn dat minister Blok met een salarisverhoging van drie procent over de brug komt.