Bouygues Telecom beraadt zich over overname door Altice

Er lijkt een grote overname op komst in de Franse telecomsector. De Franse speler Altice zou een overnamebod gelanceerd hebben op concurrent Bouygues Telecom. Als Altice zijn zin krijgt, zou er een grote gsm-operator van de Franse markt verdwijnen.

Volgens The Wall Street Journal zou de Franse kabelgigant Altice een bod van 10 miljard euro hebben uitgebracht op het telecomafdeling van het Franse concern Bouygues. De raad van bestuur van Bouygues zou dinsdag bijeenkomen om het voorstel te bespreken.

De zet is opmerkelijk, want vorig jaar stonden Altice en Bouygues Telecom nog met getrokken messen tegenover elkaar in de overnameslag rond de gsm-operator SFR, de tweede op de Franse markt na Orange.

Het was uiteindelijk Altice dat SFR kon overnemen van het mediaconcern Vivendi en op die manier met één klap een grote speler werd op de Franse markt voor mobiele telefonie. Met de overname van Bouygues Telecom zou Altice met SFR zelfs Orange van de troon kunnen stoten als marktleider bij onze zuiderburen.

Een dergelijke marktconcentratie moet nog wel de goedkeuring krijgen van de Franse overheid. Toch maakt die een kans, want volgens veel analisten is er in Frankrijk nu een gsm-operator te veel. Door de komst van de prijsjager Free (Iliad) moeten zowel Orange, SFR als Bouygues hun prijzen drukken. Het verlieslatende Bouygues Telecom is al een tijdje een kopzorg voor het moederbedrijf Bouygues dat vooral actief is in de bouw en eigenaar is van de commerciële tv-zender TF1.

Altice is in ons land bekend als eigenaar van het kabelbedrijf Numéricable in het Brussels Gewest.