Chinees hondenvleesfestival gaat door ondanks protest

In China worden op dit moment zo’n 10.000 honden verkocht om geslacht te worden tijdens het jaarlijkse lychee- en hondenvleesfestival, in de stad Yulin. Het evenement lokt wereldwijd heel wat protest uit van dierenactivisten.

Volgens het plaatselijke bijgeloof beschermt het eten van lychees en hondenvlees op de langste dagen van het jaar tegen de hitte van de komende zomer. Daarom wordt er gisteren en vandaag een festival georganiseerd waarbij zo’n 10.000 honden worden verkocht.

Hoewel in China al eeuwenlang hondenvlees wordt gegeten, bestaat het festival in Yulin nog maar sinds 1995. Het festival krijgt zowel in binnen- als buitenland bakken kritiek maar volgens het stadsbestuur heeft de stad zelfs niets te maken met de organisatie van “het louter commerciële evenement”. “De stad heeft nooit een hondenvleesfestival georganiseerd”, laat het via de Chinese sociaalnetwerksite Weibo weten. De organisatoren verdedigen zich op hun beurt door te zeggen dat de dieren op een menselijke manier worden geslacht.

Protest

Miljoenen mensen hebben de afgelopen dagen al op één of andere manier hun afkeuring duidelijk gemaakt, zowel in China als ver daarbuiten. Op Twitter is de protest-hashtag #StopYuLin2015 al miljoenen keren gebruikt, ook door prominenten zoals de Britse komiek Ricky Gervais. Ook in China staat de sociaalnetwerksite Weibo bol van het protest. En een online petitie tegen het evenement is al 1,3 miljoen keer ondertekend.

In Yulin zelf heeft de 65-jarige dierenactiviste Yang Xiaoyun geld ingezameld om zo veel mogelijk honden te kopen en een baasje voor hen te vinden. Een druppel op een hete plaat, want met de 1.000 euro die ze inzamelde, heeft ze slechts 100 honden kunnen redden. De meeste van de honden die worden aangeboden zouden straathonden zijn en volgens een dierenrechtenorganisatie zouden er ook veel gestolen honden tussen zitten.

De indruk zou kunnen ontstaan dat hond eten een wijdverbreide gewoonte is in China, maar dat is het niet. De jongste jaren zou het ook steeds minder gebeuren. Naar schatting zouden 30 miljoen Chinese gezinnen honden ook gewoon als huisdier houden. En door de groeiende middenklasse stijgt dat aantal gestaag. Daardoor klinkt het protest tegen het eten van de dieren de laatste jaren ook steeds luider.

Hond eten is ook niet verboden in China, maar volgens een poll op Weibo is bijna 90 procent van de respondenten voor een verbod.