Europese leiders hoopvol over Griekse oplossing

Er moet en er zal deze week een oplossing gevonden worden om Griekenland in de eurozone te houden. Dat was de teneur bij de Europese leiders na afloop van de top over Griekenland gisteravond. De ministers van Financiën van de eurogroep komen morgen opnieuw samen om de laatste voorstellen uit Athene te bespreken.
Premier Michel na de top over Griekenland

"Elk uur telt", zo schetste premier Charles Michel de inzet na afloop van de bijzondere eurotop over de Griekse financiële crisis. De eerste minister hoopt alvast dat de nieuwe Griekse voorstellen het vertrouwen van de kredietverleners opnieuw kunnen versterken. Net als zijn ambtgenoten bestempelde Michel de voorstellen van de Griekse regering als "een stap in de goede richting".

Met een herstel van het vertrouwen zou volgens Michel op een bepaald moment ook opnieuw gesproken kunnen worden over een eventuele verlichting van de Griekse schuldenberg. Al voegde hij eraan toe dat zo'n debat pas aangevat zou kunnen worden als Athene de afgesproken maatregelen ook in daden omzet.

Michel beklemtoonde tenslotte ook het immense belang van een oplossing voor de Griekse kwestie. "We beleven cruciale momenten, niet enkel voor de eurozone, maar ook voor heel Europa". Net als de instabiliteit aan de Europese buitengrenzen en de onzekere relatie met Groot-Brittannië weegt de Griekse crisis volgens de eerste minister immers op de maatregelen die de voorbije maanden op nationaal en Europees vlak zijn genomen om de economie opnieuw te lanceren.

"We kunnen geen verlengingen spelen"

Zoals aangekondigd werden er op de top van de staatshoofden en regeringsleiders van de eurozone geen formele beslissingen genomen. Toch toonden ook Commissievoorsitter Jean-Claude Juncker en Europese Raadsvoorzitter Donald Tusk, die de top leidde, zich positief.

"De nieuwe Griekse voorstellen zijn een zeer grote stap in de richting van de verwachtingen van de drie instellingen", zei Juncker. De instellingen zijn de schuldeisers van Griekenland: de Commissie, de ECB en het IMF. "Ik heb er alle vertrouwen in dat de eurogroep van woensdagavond resultaat zal opleveren en dat dat resultaat donderdag voorgesteld zal kunnen worden op de Europese top", zei Juncker.

Gevraagd waarom hij zoveel vertrouwen heeft, antwoordde de Commissievoorzitter: "Ik ben ervan overtuigd dat we in de loop van deze week tot een finaal akkoord zullen komen, om de eenvoudige reden dat we een akkoord móéten vinden". Met een voetbalmetafoor zei Juncker dat "we geen verlengingen kunnen spelen".

Ook de Franse president François Hollande klonk optimistisch na afloop van de vergadering. "We zijn op weg naar een akkoord", liet hij weten. De Duitse bondskanselier Angela Merkel bevestigde dat er nog veel werk te doen is, maar dat ze hoopt dat de top van donderdag alleen de besluiten van de eurogroep moet goedkeuren.