Europese ministers keuren opstarten maritieme missie goed

De EU-ministers van Buitenlandse Zaken hebben het licht op groen gezet voor de start van de maritieme missie in de Middellandse Zee, gericht op het vernietigen van het "businessmodel" van de mensensmokkelaars. Het gaat om de eerste fase van operatie "EU Navfor Med".

Het doel van de operatie is het in beslag nemen en eventueel vernietigen van de boten en andere tegoeden van mensensmokkelaars. Voorlopig is het echter wachten op goedkeuring van de Libische autoriteiten en/of van de VN-Veiligheidsraad.

Voor de eerste fase is geen toestemming nodig, aangezien die zich vooral in internationale wateren afspeelt. Zo kan men alvast starten met het in kaart brengen van de smokkelnetwerken en de voorbereiding van de volgende fases. Er zijn al voldoende schepen, vliegtuigen en drones toegezegd om binnen de week te starten, luidt het.

De operatie maakt deel uit van een ruimere Europese aanpak, die in een stroomversnelling kwam na de ramp eerder dit jaar waarbij meer dan achthonderd bootvluchtelingen omkwamen.

Wordt fregat Leopold I ingezet?

Defensieminister Steven Vandeput (N-VA) overweegt het fregat Leopold I te laten deelnemen aan de Europese maritieme missie. Het dossier wordt momenteel nog voorbereid en moet nog worden voorgelegd aan de ministerraad, aldus het kabinet-Vandeput. Het fregat zou dan niet op antidrugsmissie gaan naar Zuid-Amerika.